Komoly gazdasági következményekkel járhat a szakítás

A Suzuki Motor Corp. hétfőn azt közölte, hogy megszakíthatja kapcsolatát a legnagyobb európai autógyártó csoporttal, a Volkswagennel, és arra kéri majd a német céget, hogy adja el részesedését a japán vállalatban – közölte hétfői számában a Nikkei című japán gazdasági napilap.

MNO
2011. 09. 12. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapjelentésre válaszul a Volkswagen leszögezte, hogy nem kíván megválni Suzuki-részesedésétől. A Volkswagen vasárnap szerződésszegéssel vádolta a japán Suzuki autógyárat. A panasz közvetlenül az Esztergomban gyártott SX4-es típust érinti.

A Volkswagen hivatalos közleménye szerint a Suzuki megsértette a 2009-es partnerségi megállapodást azzal, hogy dízelmotorokat vásárol egy más gyártótól, vagyis nem a Volkswagentől. A közlemény szerint a Suzukinak „néhány hete” van a helyzet orvoslására, de nem írták, mit tesznek, ha a „néhány hét” eredménytelenül telne el.

A Suzuki megmaradt a régi partnernél, a Fiatnál, amikor június végén kiválasztotta az 1,6 literes dízelmotort a Magyarországon gyártott SX4-es típushoz – emlékeztetett még vasárnapi jelentésében a Reuters hírügynökség, hozzátéve, hogy a Suzuki 2006 óta vásárol 2 literes dízelmotort az SX4-hez, amelyet Esztergomban gyártanak, együtt a Fiat Sedici modelljével.

A Volkswagen 2009. decemberben megszerezte a Suzuki részvényeinek 19,9 százalékát a két cég stratégiai együttműködési megállapodása keretében, 1,7 milliárd euróért. A Suzukinak 1,5 százalékos tulajdonrésze van a német járműgyártóban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.