Komoly kihívás vár a magyar kutató-mentő csapatra

Egy 23 fős magyar kutató-mentő csapat indult el hétfőn a lengyelországi Podkarpackie régióba, hogy részt vegyen egy komplex nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 12. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyakorlat szervezésének apropója a lengyel EU-elnökség, a közeledő 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a 2010-es árvíz kapcsán az EU Monitoring és Információs Központon (EU MIC) keresztül küldött lengyel segítségkérés tapasztalatai.

Az OKF közlése szerint az elmúlt 10-15 évben a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) anyagokkal való visszaélés egyre nagyobb teret kapott, emiatt a kormányok és a nemzetközi szervezetek a lakosság védelmét és biztonságát az eddiginél jobban szolgáló programokat fogadtak el. A gyakorlat költségeit is az unió téríti meg.

Három tagállam (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) és Ukrajna, illetve az Európai Unió Humanitárius Segélyek és Polgári Védelmi Igazgatósága (DG ECHO) vesz részt a gyakorlaton. A résztvevők száma meghaladja az ezer főt. A több helyszínen zajló, főként CBRN-fenyegetettségre alapozott gyakorlaton a magyar katasztrófavédelem részéről 23 fős csapat vesz részt két mentőkutyával.

A gyakorlat forgatókönyve szerint két vonat ütközik össze, az egyiken futballrajongók utaznak, a másik pedig egy vegyi anyagokat szállító szerelvény. A balesetben keletkező szikra meggyújtja az erdőt, a tűz gyorsan terjed. Eközben a közelben található vegyi gyárban egy nagy hűtőtartály kilyukad, ennek következtében a hűtővíz elönti a szomszédos falut. A hűtőrendszer meghibásodása miatt robbanásveszélyes anyag áramlik szét a vegyi üzemben.

A kilenc kijelölt kárhelyszín Rzeszow 50 kilométeres körzetében található. A gyakorlatnak értékelő csoportja is lesz, ennek a 11 fős csoportnak két magyar szakértő is a tagja. A program kiemelt része a szeptember 14–15-i terepgyakorlat és szakmai szeminárium, szeptember 16-án pedig bemutatók következnek – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.