Komplex tervezésre van szükség a roma integrációban

A romaintegrációs programok komplex és hosszú távú tervezésének fontosságát hangsúlyozta Ignácz József, a Baranya megyei Besence polgármestere, aki csütörtökön Strasbourgban részt vett az Európa Tanács intézményrendszeréhez tartozó nemzetközi önkormányzati fórum romatémákkal foglalkozó konferenciáján.

MNO
2011. 09. 22. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-nek a helyszínről telefonon nyilatkozva a többségében romák lakta falu polgármestere kiemelte: az oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi és más idevágó problémák megoldása hosszú távra tervezendő feladat, amely sok forrást és komplex megközelítést igényel. Példaként említette Besencét. Mint mondta, a vezetése alatt álló községben öt éve zajlik a komplex képzési, foglalkoztatási és közösségfejlesztési program (amely a Gondoskodó falu nevet viseli), és ennek már látszanak az eredményei.

Ignácz József az átfogó megközelítés szempontjából fontosnak mondta az Európai Unió – magyar elnökség alatt – idén elfogadott roma-keretstratégiáját, ugyanakkor úgy vélte, hogy az uniós pénzügyi támogatások felhasználására vonatkozó egyes szabályoknál változtatásra lenne szükség. A programok végrehajtásában szerinte elsősorban az az uniós előírás okoz nehézséget, amely miatt egy-egy beruházást a szerződéskötéstől számítva két éven belül be kell fejezni. Ez ugyanis korlátozza a komplex szemlélet alkalmazhatóságát – emelte ki a polgármester. Hangoztatta: egymásra épülő, összesen öt-tíz éves programokban kellene gondolkodni, mert elsősorban így lehet mérhető eredményeket elérni.

Nyilatkozatában Ignácz József üdvözölte, hogy Magyarországon is zajlik a nemzeti romastratégia kidolgozása. Úgy vélte ugyanakkor, hogy arról szélesebb körben, minél több érintettel kellene egyeztetni annak érdekében, hogy a stratégia a helyi szinten jelentkező valamennyi igényt és felvetést tartalmazni tudja.

A magyar illetékes arra is rámutatott: a roma problémákat nem lehet megoldani a hagyományos európai uniós struktúrákkal, mert túlságosan nagy a lemaradás ezen a téren. Hangoztatta azt is, hogy a romapolitikában az önkormányzatoknak nagyon fontos szerepük van, mert a nemzeti stratégiákat helyi szinten fogják majd megvalósítani.

Besence polgármestere áprilisban Brüsszelben, az uniós intézményrendszerhez tartozó Európai Gazdasági és Szociális Bizottság egy konferenciáján is ismertette a Gondoskodó falu programot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.