Kompromisszumot, jó megoldást keresnek Budapesten

A Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) elnöke szerint a feladat- és hatáskörök átrendezésével mind a főváros, mind pedig a kerületek megerősödnek majd.

MNO
2011. 09. 14. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Gábor Tamás a Magyar Televízió szerdai Ma reggel című műsorában az új – várhatóan ősszel az Országgyűlés elé kerülő – önkormányzati törvényre utalva azt hangoztatta: erős főváros és erős kerületek alkotják majd Budapestet, amelyben világosak lesznek a hatáskörök, és nem lesznek párhuzamosságok. Nagy Gábor Tamás, aki egyben I. kerületi polgármester és a Fidesz országgyűlési képviselője is, az önkormányzati rendszer reformjáról azt mondta: az egész országban át fogják szabni az önkormányzatok feladat- és hatásköreit, finanszírozását, így indokolt, hogy a fővárosban is megtalálják a legjobb megoldást.

A 23 kerületet tömörítő BÖSZ elnöke szerint Budapesttel kapcsolatban a legfontosabb eldöntendő kérdés az volt: a jövőben egyetlen központból irányítsák a várost vagy „értelmes egységek-e” a fővárossal egyenrangú kerületek. Véleménye szerint – mivel a főváros és a kerületek is megmaradnak – egyértelművé kell tenni a feladat- és hatáskörmegosztás új rendjét. Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy ma számos feladatot látnak el párhuzamosan a kerületeknél és a fővárosnál. Szerinte a jövőben ezeket célszerű lenne ott ellátni, ahol a leghatékonyabban lehet.

A BÖSZ megalakulását felidézve arról beszélt: olyan fórumot akartak létrehozni, amelyben a Budapestet érintő, az önkormányzati törvényben szabályozandó feladatokról és hatáskörökről beszélhetnek, továbbá olyan javaslatokat dolgozhatnak ki, amelyeket a kodifikátorok és a törvényhozás is el tud fogadni. Hozzátette: kompromisszumot, jó megoldást keresnek, és ez, mint fogalmazott, nem hatalmi harc.

Elmondta azt is, tudomása szerint az új önkormányzati törvény őszi menetrendjében a főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának a módja és elvei nem fognak szerepelni, ez a kérdés egy későbbi szabályozásra marad. Arra a kérdésre, kikből állna majd 2014-ben a Fővárosi Közgyűlés, Nagy Gábor Tamás azt mondta, hogy a mostani elgondolások alapján automatikusan bekerülne a testületbe a 23 kerületi polgármester, a további tíz helyet pedig listás választáson lehetne megszerezni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.