Korszerű szarvasmarhatartó telepet adtak át

Korszerű szarvasmarhatartó telepet adtak át szombaton a Zala megyei Hottón, a mintegy 800 millió forintos összköltséggel kiépített állattelep a korszerűsítéshez 35 százalékos támogatást kapott állami és európai uniós forrásból.

MNO
2011. 09. 10. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Zoltán, a Taxbi Mezőgazdasági és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. intézője elmondta; a 2007-ben indult vidékfejlesztési program során a környezetvédelmi beruházás révén az almos- és hígtrágyatárolók, csatornák, szeparátorok kiépítése valósult meg. A második programban takarmánytároló és új silóterek készültek. A mélyalmos technológiát kiváltották pihenőbokszra, ezáltal lehetett megvalósítani az új technológiát. Etetőkocsit, tejhűtőt vásároltak, és beszereztek egy ultrahangkészüléket, hogy a szaporodásbiológiát jobban tudják kontrollálni, és jobb eredményeket tudjanak elérni.

A cég két telepén 860 tehenet és 1020 növendék állatot tartanak. Az állattartó telepeken 40 embert foglalkoztatnak, és közel ekkora a beszállítók száma is. A tejhozamú telepen tavaly közel 9900 kilogramm volt az egy tehénre jutó laktációs termelés, a tej zsírtartalma 3,71 százalék volt, ez országos szinten is jó eredmény.

A cég 1993-ban alakult, majd a következő évtől kezdve hat évig osztrák és magyar tulajdonban volt. A vállalkozást 2010-ben megvásárolta egy olasz cég. Giorgio Camerin ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint az öt tulajdonosból álló csoport azért döntött a beruházás mellett, mert hittek Magyarországban és hittek a fejlődésben is.

Az átadáson részt vett Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is. Beszédében szólt arról, hogy a vidékfejlesztés kiemelt feladata, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlya helyreálljon. Ennek érdekében fontos feladat, hogy a vállalkozások innovatívan, a piaci igényeknek megfelelő, fenntartható módon fejlesszenek, eközben a környezetet is megvédjék, és biztonságos, magas értékű élelmiszert állítsanak elő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.