Közel 100 ezer forint lesz a minimálbér

Lengyelországban jövő év januárjától 1500 zlotyra (98 ezer forint) emelik a minimálbért – jelentette be kedden a kormány.

MNO
2011. 09. 13. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minimálbér összege jelenleg 1386 zloty (90 561 forint). A lengyel jogszabályok alapján a kormánynak minden év június 15-ig kell javaslatot tennie a háromoldalú bizottságnak (kormány–munkaadók–szakszervezetek) a következő évi minimálbér mértékére. Ezután egy hónap határidő áll rendelkezésre a megállapodásra. Az idén nem sikerült megegyezni a szociális partnerekkel, ezért a minimálbér nagyságát a kormány saját hatáskörében állapította meg.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a javaslatot. A Szolidaritás szerint az összegnek mintegy 100 zlotyval (6534 forinttal) többnek kellene lennie, az OPZZ szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a megemelt minimálbér nettó összege alig több mint 1000 zloty, amiből lehetetlen megélni. Szakértők szerint a minimálbér-emelés néhány százalékponttal növelni fogja a munkanélküliséget Lengyelországban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.