Közmunkához kötik a segélyt

Közmunkavégzéshez és a gyerekek rendszeres iskolalátogatásához kívánja kötni a cseh kormány a jövőben a szociális segélyeket, amelyeket döntően a csehországi romák kapnak az államtól. Számos roma családnak ezek a szociális segélyek jelentik az egyetlen legális jövedelmet – írja a Právo című baloldali prágai napilap kedden.

MNO
2011. 09. 20. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság szerint ezt Petr Necas cseh miniszterelnök közölte hétfőn, amikor Jaromír Drábek munkaügyi és népjóléti miniszter kíséretében váratlanul ellátogatott Észak-Csehország zavargások sújtotta régiójának néhány városába. A kormányfőt erőteljesen bírálja a sajtó, hogy hosszú ideig nem nyilatkozott a problémákkal kapcsolatban, s kormánya pedig kommandósoknak a térségbe küldésén kívül semmiféle konkrét intézkedéseket nem hozott a helyzet rendezésére.

Necas egyébként a hétfői látogatást is szinte titokban valósította meg, s kerülte a helyi lakosokkal való közvetlen találkozókat, mert azok konfliktusokkal fenyegettek – jegyzi meg a lap.

Észak-Csehország Sluknovsko régiójában az egyre növekvő bűnözés miatt – amiért a helyiek a romákat okolják – szinte napirenden vannak a cigányellenes tüntetések, és félő, hogy az ország más részeire is átterjedhetnek, mert a roma lakosság drámai elszegényedésének és gettókba településének problémája több más régióban is ismert, s egyre mélyül.

A Právóban közölt összeállításból kitűnik, hogy a kormány már kidolgozott és elfogadott néhány intézkedést. Drábek miniszter a helyszínen közölte a polgármesterekkel: az állam száz személyt azonnal alkalmazni tud a régióban közmunkákra.

A már említett két intézkedéseken kívül januártól az emberek bankkártyára fogják kapni a szociális segélyeket, hogy azokat ne lehessen alkoholra, cigarettára költeni.

A kormány ugyanakkor 700 millió koronával megemelte a rendőrség jövő évi költségvetését, s a zavargások sújtotta régióban megerősítik a rendőri jelenlétet. A bűnözéssel szemben a miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett meg.

Ezek a már eldöntött intézkedések, míg mások tervben vannak. Egyebek közt arról van szó, hogy bevezetnék a törvénysértéseket elkövetők országos nyilvántartását, kidolgoznák a szociális lakások normáit és megerősítenék az állam által fizetett tanácsadók szerepét a roma közösségekben.

A polgárjogi aktivisták azt állítják: a Sluknovsko régióba a romák szervezett betelepítése folyik. Az ingatlanügynökségek ugyanis főleg Közép-Csehországban olcsón megvásárolják a romák házait, amelyeket felújítva jó pénzért később értékesítenek. A romákat eközben olcsó, alacsony komfortú lakásokba költöztetik a határ menti régiókba. Az ottani városokban így romagettók alakulnak ki, amelyek lakóinak többsége munkanélküli.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.