KSH: a GDP 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves adatait.

MNO
2011. 09. 08. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes számok szerint Magyarország GDP-je stagnált az idei második negyedévben a megelőző negyedévhez és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az első félévben Magyarország bruttó hazai terméke 2,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatás kiszűrésével 1,9 százalékkal nőtt. Az elemzők akkor 2,1-2,3 százalékos bővüléssel számoltak. Az előzetes adatok alapján naptári hatás kiszűrésével szintén 1,5 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben a múlt év április-júniusához képest.

Az első félévben Magyarország bruttó hazai terméke 2,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatás kiszűrésével 1,9 százalékkal nőtt. Magyarország bruttó hazai terméke 2011 első negyedévében 2,5 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 2,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az első negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A mezőgazdaság 9,2 százalékos, az ipar 2,9 százalékos növekedést, míg az építőipar 2,7 százalékos, a szolgáltatások összesen pedig 0,2 százalékos mérséklődést mutattak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.