Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kubából lőné Floridát a Hezbollah?

Pakisztán erejét fitogtatja és háborúra készül – írja a The New York Times. A közel-keleti ország kormánya az elmúlt napokban felvonultatta fontos szövetségeseit, a médiában pedig máris a lehetséges amerikai támadás következményeit latolgatják. Új kubai rakétaválságtól tart az egyik republikánus elnökjelölt-aspiráns – írja a The Hill. Michelle Bachmann szerint a Hezbollah a kommunista kormány támogatásával bázist hozna létre a szigeten, ahonnan akár Floridát is lőhetnék.

Kovács N. László
2011. 09. 28. 12:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times – Nytimes.com

Pakisztán erejét fitogtatja és háborúra készül – írja a The New York Times. A közel-keleti ország kormánya az elmúlt napokban felvonultatta fontos szövetségeseit, a médiában pedig máris a lehetséges amerikai támadás következményeit latolgatják.

Iszlámábádba több diplomáciai delegáció is érkezett az elmúlt napokban: kedden Meng Csiang-csou kínai pártelnök-helyettes érkezett a fővárosba. „Kína kategorikusan támogatja Pakisztán lépéseit, melyek az ország területi egységének, függetlenségének és szuverenitásának megőrzésére irányulnak” – közölte Juszuf Raza Gilani miniszterelnök a találkozót követően, egyértelműen az amerikaiaknak címezve szavait. Nem sokkal később a másik nagy szövetséges is megérkezett, szaúdi hivatalos személyek tárgyaltak az ország vezetőivel. Pakisztán diplomáciai izmainak fitogtatásával üzenetet próbál küldeni az elmúlt hetekben különösen szigorú hangot megütő Egyesült Államoknak: nem vagyunk egyedül, nem feltétlenül van szükségünk rátok. „Független ország vagyunk” – hangsúlyozta Gilani a Reutersnek adott interjújában is.

Az ország irányításában komoly szerepet játszó katonaság is nyugatellenes lépésekkel igyekszik visszavágni Amerikának. Ashfak Parvez Kajani, a hadsereg vezetője lemondta nagy-britanniai látogatását, és titkos megbeszélésre hívta össze tábornokait. A Times forrásai szerint a katonai vezetők a két ország közti feszültség megszüntetésére irányuló lépésekről határoztak, ugyanakkor az „elképzelhető amerikai támadás esetén szükségessé váló védelmi műveletekről” is határoztak. A sokat kritizált titkosszolgálat, az ISI első embere Szaúd-Arábiába repült.

A média eközben erőszakosan Amerika-ellenes véleményektől hangos: több visszavonult katonatiszt is a kapcsolatok megszakítására biztatta a kormányzatot, és a lehetséges háború kimenetelét latolgatta. „Az Egyesült Államok most ránk gyakorol nyomást, de ezzel csupán saját afganisztáni kudarcát igyekszik takargatni – nyilatkozta Javed Ashraf Kazi, az ISI egykori feje, jelenlegi szenátor. – Az amerikaiaktól nem áll távol, hogy saját érdekeiket nézve hazudjanak másoknak.”

Hamid Mir, az egyik legnézettebb televíziós beszélgetős műsor vezetője már arról kérdezte vendégeit, valóban szárazföldi támadásra lehet-e számítani az amerikaiaktól. Asma Jahangir, a Legfelsőbb Bíróság tagja és Farukh Saleem újságíró kritikus hangon válaszolt, megjegyezve, egyelőre semmiféle komolyabb konfliktusról nincs szó, az efféle lázító beszéd pedig csupán olaj a tűzre. Abdul Kajum visszavonult altábornagy viszont arról beszélt, az amerikaiak kijelentései az egész nemzetet megsértették, és „egyébként sem szabad bennük megbízni”. Egy másik műsorban Shuja Khanzada egykori tábornok a „kapcsolat megszakítására” biztatta a kormányzatot. Haidarabád utcáin a tüntetők Barack Obama szalmabábuját égették. Az egyik televíziós csatornán háborús dalokat játszottak.

The Hill – Thehill.com

Új kubai rakétaválságtól tart az egyik republikánus elnökjelölt-aspiráns – írja a The Hill. Michelle Bachmann szerint a Hezbollah a kommunista kormány támogatásával bázist hozna létre a szigeten, ahonnan akár Floridát is lőhetnék.

A képviselő asszony egy iowai kampányrendezvényen fejtette ki, miért nem támogatja az amerikai–kubai gazdasági és diplomáciai kapcsolatok normalizálását. „Miért akarnánk kereskedni egy olyan országgal, amely terroristákat támogat? Jelentések számoltak be róla, hogy Kuba kapcsolatba lépett a Hezbollah nevű csoporttal. Ez a terrorszervezet az iráni atomprogram körül is megtalálható, innen pedig már csak egy lépés, hogy fegyvereket és esetleg rakétakilövő bázisokat hozzanak létre, Florida partjaitól alig 150 kilométerre” – magyarázta Bachmann. A képviselő ezután kijelentette, Amerika így épp annyira nem közeledhet Kubához, mint Izrael a Hamászt támogató palesztinokhoz.

Bachmann egy olasz napilapban megjelent cikkre hivatkozott forrásként. A dolog szépséghibája csupán annyi, hogy abban ugyan valóban a Hezbollah kubai térnyeréséről volt szó, de fegyverek telepítését egyáltalán nem említette, sőt megjegyezte, a közel-keleti szervezet főként információgyűjtésre készül a szigetországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.