Kulcsár Anna: A jó gazda gondossága

MNO
2011. 09. 27. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros ebtartási gondjai súlyosak. Sokszor alkalmatlan, szűk területen, lakásokban tartanak nagy mozgásigényű kutyákat. A közterületek állapota azt tükrözi: az állattartás jelenlegi feltételei mellett a közpénzek sokkal nagyobb részét kellene takarításra költeni ahhoz, hogy a közegészségügyi kívánalmak is érvényre jussanak.

Az állatvédelmi törvény módosítása mindenképpen szükséges ahhoz, hogy megszűnjenek a mostani kaotikus állapotok. A jogalkotás folyamatában először az vetődött fel: ismét el kellene rendelni a kutyák kötelező nyilvántartását. Ennek költségeit az ebadóból fedezhetnék a helyhatóságok. A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat egy enyhébb változatot tartalmaz: nem kötelességként, hanem csak lehetőségként jelöli meg az összeírást és az ebadó kivetését. Ebadóról valójában nem is beszél, hanem azt közli, hogy a tulajdonosnak hozzájárulást kellene fizetnie. A meg nem fizetett hozzájárulás – a szöveg szerint – adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

(Magyar Nemzet, 2011. szeptember 27.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.