Különleges konyhát avatnak

Biokonyhát avatnak pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandráson. A konyha érdekessége, hogy azokat a zöldségeket dolgozzák majd fel, amelyeket a korábban kialakított mintakertben termeltek meg.

MNO
2011. 09. 23. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biogazdálkodásra épülő oktatási és foglalkoztatási program tavaly indult, de a látványos feladatok – így a kialakított mintakert, a háztájiban felállított fóliasátrak – idén tavasszal valósultak meg. A kistelepülésen a projekt segítségével 18 hónap alatt – az összetett kiválasztási folyamat eredményeként – 30 résztvevő sajátíthatja el a biogazdálkodás elméleti és gyakorlati alapjait – ismertette a részleteket Üveges Gábor, a település (független) polgármestere.

Mint mondta, mindezt egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően valósíthatja meg a kistelepülés, erre mintegy 28 millió forint áll rendelkezésre. A február végén tartott nyitókonferencia után Hernádszentandrás központjában kialakították a mintegy 6 ezer négyzetméteres mintagazdaságot, itt melegházi és szabadtéri kultúrák termesztésére egyaránt kiváló helyszínt hoztak létre. A mintakertet májusban adták át, a kert a várakozáson felül „adta vissza” a zöldségek által a földbe vetett munkát – tette hozzá. Kitért arra, hogy a projekt megvalósításában a helyi önkormányzat dolgozik, a résztvevők speciális tananyagból sajátíthatják el a mezőgazdasági munkához szükséges tudást, emellett állandó felügyeletet és tanácsadást is kapnak.

A biokonyha épületének a felújítása mintegy 1,2 millió forint volt, a berendezés – bútorok, konyhai eszközök, edények, evőeszközök – beszerzése 800 ezer forintra tehető. A konyha átadása mérföldkő a program életében, ugyanis itt dolgozzák fel a későbbiekben a biokertben termelt zöldséget. Az idei, 6 ezer négyzetméteres területet jövőre a duplájára, 12 ezer négyzetméterre növelik – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Rámutatott: a program hosszú távú célja, hogy a résztvevők számára fizetéskiegészítési lehetőséget nyújtson. Már nemcsak saját fogyasztásra termelnek majd, hanem piaci értékesítésre is keresik a lehetőségeket. Emellett kialakítanak egy megrendelési rendszert, így, aki szeretne egészségesen táplálkozni, a hernádszentandrási biokertből hozzájuthat a minőségi zöldséghez – jegyezte meg Üveges.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.