Lecsapnak az orvhalászokra

A víz lehűlésével kezdődik a balatoni süllőszezon szeptember közepén, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ezért fokozott ellenőrzésekre készül, együttműködve a vízirendészettel, és összefogva a Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség társadalmi halőreivel – tájékoztatott Füstös Gábor, a halgazdálkodási cég igazgatója kedden.

MNO
2011. 09. 14. 0:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszámolója szerint a társaság vezetése a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fordít a balatoni orvhorgászat és orvhalászat visszaszorítására, aminek már érezhető a hatása. A napokban egy a vízi polgárőrökkel közösen tartott, bevezető akcióval készültek a Balatonon legnépszerűbb süllőszezonra, amelynek során 12 halőr 6 társadalmi segítővel, 5 motorcsónakkal és 5 gépkocsival ellenőrizte a horgászokat. Az eredmény javuló morálra utal, mivel az ellenőrzött 260 személynél csak 5 esetben találkoztak a halászati törvénybe ütköző szabályszegéssel. Négy horgász engedély nélkül, egy pedig az engedélyezett kettő helyett három felszereléssel horgászott. Az akció eredményeként találtak meg és szedtek fel egy a Balatonon orvhalászeszköznek számító, 200 darabos sorhorgot is.

A hétvégi ellenőrzések részeként sikerült lebuktatni egy orvhalászt a Nyugati Övcsatorna balatonújlaki szakaszán, aki 30 méter hosszúságú állított hálójával teljes egészében lezárta a csatorna vízfelületét. A balatonújlaki férfi a hálóját és a zsákmányát az árokba dobva próbált meg elmenekülni a helyszínről kerékpárral, de elkapták. Zsákmánya a tettenéréskor ugyan csak 9 hal volt, cselekménye mégis kiemelten súlyosnak minősült (a halászati törvény 23. § (3) bekezdése szerint tilos folyóvízen olyan halfogó eszköz használata, amely a meder felénél többet keresztirányban folyamatosan elzár), így rendőrségi feljelentést tettek ellene.

Füstös Gábor szólt arról is, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint még mindig szép számmal akadnak, akik illegális eszközöket – pottyantókat, állított hálókat – alkalmaznak a Balatonon, ezért különös tekintettel a süllőszezonra, a következő hetekben, hónapokban rendszeres halőri ellenőrzéseket terveznek. Ha az időjárás kedvez a horgászoknak, van esély arra, hogy idén folytatódjon a tendencia, és emelkedjen a süllőfogások száma – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.