Leépítik az atomerőműveket Japánban

Japán fokozatosan lemond az atomenergia felhasználásáról – közölte kedden a japán ipari miniszter.

MNO
2011. 09. 06. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hacsiro Josio felhívta a figyelmet arra, hogy az egy hete hivatalba lépett miniszterelnök, Noda Josihiko nem kíván új atomerőműveket építtetni, az elöregedetteket pedig fel akarja számolni. „A sajtótájékoztatón elhangzott miniszterelnöki nyilatkozatból ítélve előbb-utóbb nulla lesz a számuk (az atomerőműveknek)” – mondta Hacsiro újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette, hogy „nehéz” lesz megvalósítani az új atomerőművek építésére vonatkozó terveket.

Japánban a márciusi földrengés és szökőár következtében súlyos nukleáris baleset történt, ami gyökeresen megváltoztatta a politikusok és a közvélemény viszonyulását az atomenergiához. Az országban 54 atomreaktor van, s közülük jelenleg mindössze 11 működik. A fukusimai nukleáris baleset után új biztonsági előírásokat vezettek be az atomiparban, és az ellenőrzés céljából leállított reaktorok közül csupán egy kapta meg a működési engedélyt. A fukusimai katasztrófa előtt Japán áramszükségletének mintegy 30 százalékát atomerőművek fedezték.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.