Legalább hat százalékuk vesztette el a lábát vagy a karját

Nelson admirális tengerészeinek csak kisebb része származott a legalsó néprétegből – állítják brit egyetemek régészei 340 csontváz elemzése alapján.

MNO
2011. 09. 07. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oxfordi és a cranfieldi egyetemek kutatói az emberi maradványokat a brit királyi haditengerészet 18. és 19. században használt három temetőjéből – Greenwich, Gosport és Plymouth – ásták elő.

A maga nemében eddig példátlan tudományos vizsgálódás során kiderült, hogy a Napóleonra végzetes tengeri csapást mérő Nelson seregében legalább 6 százalék volt a karjukat vagy lábukat vesztett tengerészek aránya, közülük jó pár az amputálásba halt bele. Meglepően magas hányad szenvedett skorbuttól és elfertőződött sebektől, emellett gyakori volt a legénység körében a vérbaj is.

A régészek többek közt megvizsgálták egy halálakor 11 éves fiú maradványait, aki feltehetően puskaporfutárként szolgált a hajón és puskás lövészeknek vitt lőszert – nem ágyúk tüzéreinek –, továbbá egy hajó „legmagasabb pozíciójú” emberéét, egy árbocőrét. Ő – csontjainak sérülése alapján – nagy valószínűséggel kizuhant az árbockosárból és szörnyethalt a fedélzeten – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.