Legalább hatórás közfoglalkoztatásban gondolkodnak

A szociális gazdaságok, a helyi termelés és a helyi piacok erősítését szolgálják azok a tervek, amelyek a vidék megtartó erejének növelését szorgalmazzák – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) képviselőitől az önfenntartó vidéket segítő programokról szerdán Keszthelyen rendezett tanácskozáson.

MNO
2011. 09. 21. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jáczku Tamás, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárságának főosztályvezetője helyzetértékelésében arról beszélt, hogy a foglalkoztatottság Magyarországon jelentősen elmarad az európai uniós átlagtól, az aktív lakosság alig fele dolgozik. A gazdasági válság miatt már 2006 óta folyamatosan csökkent a munkavállalók száma, és nőtt a munkanélküliség, s bár idén nyáron már némi javulás volt tapasztalható ezekben az adatokban, továbbra is ösztönözni kell az elhelyezkedést.

A kormányzat egyebek mellett az egyszerűsített foglalkoztatás szabályozásának rugalmasabbá tételével, a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésével, a munkahely-teremtési támogatások összegének emelésével vagy a vállalkozóknak kínált bértámogatással segítette a foglalkoztatás növelését. Ezeknek a lépéseknek köszönhető, hogy a jövő évben legalább 400 milliárd forint maradhat a vállalkozásoknál a csökkenő adminisztrációs terhek miatt, illetve hogy idén már 4 ezer ember elhelyezkedését segítette a vállalkozások bértámogatása.

Hozzátette: megpróbálják Európa legrugalmasabb munkaerőpiacát megteremteni, ezért készült a nemzetközi tapasztalatok felhasználásával az új munka törvénykönyvének tervezete. A társadalmi vita után folyik a munkaadókkal és a munkavállalókkal a tárgyalássorozat, aminek végén a remények szerint széles körű támogatást élvező javaslatot tudnak benyújtani.

Jáczku Tamás a vidék megújítását célzó koncepciót ismertetve beszélt arról, hogy értékteremtő, önfenntartó projektekre van szükség a közfoglalkoztatásban. A cél a tartós foglalkoztatást biztosító, helyi erőforrásokra épülő, értéket előállító, árbevételt hozó tevékenységek előtérbe állítása, ilyen programok lehetnek a mezőgazdasági tevékenységek, a turisztikai látványosságok felújítása, karbantartása, a belvízelvezetés megoldása, az oktatáshoz, sporthoz kapcsolódó helyi tevékenységek, valamint az egészségügyi, szociális és lakossági szolgáltatások nyújtása.

Kitért arra is, hogy a közfoglalkoztatás kapcsán a kormányzat is belátja, hogy a négyórás munka nem elég, ezért a témát gondozó Belügyminisztérium elképzelése szerint legalább hatórás foglalkoztatásra lenne szükség.

Kis Zoltán, a VM vidékfejlesztési főosztálya térségi programok osztályának vezetője elmondta: a már elkészült vidékfejlesztési stratégia az ország kiváló mezőgazdasági adottságaira alapozva tárta fel a kitörési pontokat. Az egyik ilyen lehetőség a helyi piacok megnyitása, amelyeket a jövő évtől várhatóan már nem kötnének működési engedélyhez, csupán bejelentési kötelezettséghez. Ezeknek a piacoknak a multinacionális áruházláncok árai alatt kell értékesíteniük a termékeket, kiiktatva a lánckereskedelmet. A helyi piacok többszörös hatása révén nőhet a helyben előállított termékek mennyisége, ami a foglalkoztatottság növekedésével jár, helyben marad az ebből befolyó adó, és mérséklődik az elvándorlás, illetve a munkanélküliség.

A vidék megerősítését szolgáló támogatandó elképzelések közé sorolta a kisebb élelmiszer-feldolgozók – például vágóhidak, savanyító üzemek – kapacitásának növelését, továbbá azt, hogy a helyi termékeknek biztos piacot lehessen kínálni a közétkeztetésben. Az ország elhanyagolt területeinek rendbetételével, az ott kitermelt apríték felhasználásával biomasszára épülő energiaellátó rendszereket lehetne működtetni, ami a közfoglalkoztatás növelésével is együtt járna. Kis Zoltán elmondta még: a vidékfejlesztési tárca elképelései között szerepel, hogy a jövő évtől tartós földbérlethez juthatnának azon fiatal párok, amelyek több gyermeket vállalnak és mezőgazdasággal kívánnak foglalkozni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.