Letette hivatali esküjét a CIA új igazgatója

David Petraeus, az Irakban és az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok korábbi parancsnoka keddtől hivatalosan az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője.

MNO
2011. 09. 06. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 37 éves katonai karrierrel rendelkező Petraeus a Fehér Házban, Joe Biden alelnök jelenlétében, egy zártkörű ceremónián tette le a hivatali esküjét. Az amerikai hadsereg egyik legkiemelkedőbb tehetségeként emlegetett tábornok, aki a múlt héten szerelt le, a „csendes szolgálat” huszadik igazgatója lesz. Petraeust Barack Obama amerikai elnök jelölte ki a posztra, míg elődjét, Leon Panettát egy nemzetbiztonsági átszervezés keretében védelmi miniszterré léptette elő.

A tábornok legfontosabb eredményei között szerepel, hogy sikerült Amerika javára fordítania a helyzetet Irakban, illetve útjára indítania Obama afganisztáni stratégiáját, amelynek célja a tálib mozgalom lendületének megtörése és így a terep előkészítése a jelentős csapatkivonások számára.

Petraeustól mint a felkelés elleni harc szakértőjétől azt várják, hogy a CIA igazgatójának minőségében az eddigiektől eltérő eszközökkel folytassa a harcot az al-Kaida és más terrorszervezetek legyőzésére.

Mind a „Dávid királynak” nevezett tábornok hívei, mind bírálói feszülten várják, vajon új posztján ki fogja-e használni befolyását a médiában és a kongresszusban annak érdekében, hogy bizonyos kérdésekben megkérdőjelezze a Fehér Ház álláspontját. Bár Petraeus többször is kifejtette, hogy nincsenek politikai ambíciói, sokan a jövő potenciális republikánus elnökjelöltjét látják benne.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.