Levélben tiltakoznak az államfőnél a magyarok kitelepítése ellen

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) levélben fordul Ukrajna elnökéhez és az ukrán–magyar kormányközi vegyes bizottságokhoz azt kérve, hogy ne telepítsék ki a környezeti katasztrófa által sújtott Aknaszlatináról a magyarokat, hanem keressenek megoldást helyben – írta csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

MNO
2011. 09. 22. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk szerint a bányaomlások miatt veszélybe került aknaszlatinai magyarok tervezett áttelepítésének ügyével legutóbbi ülésén foglalkozott a KMKSZ választmánya. A kérdést ismertetve Brenzovics László KMKSZ-alelnök, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) képviselője emlékeztetett, hogy a fenntartóinak felelőtlensége miatt tönkrement sóbánya körüli áldatlan állapotokra már évekkel ezelőtt felhívták az illetékesek figyelmét. Mint kifejtette, idővel kialakult ugyan egy rendezési terv a katasztrófahelyzet kezelésére, ám azt a helybéliek megkérdezése nélkül dolgozták ki, s annak részeként több száz helyi lakost, javarészt magyarokat a bányaomlások által veszélyeztetett zónából a távoli (mintegy 40 km-re lévő), ukránok lakta Talaborfaluba költöztetnék át.

Az aknaszlatinai magyar közösség vezetői a tanácskozáson egybehangzóan leszögezték: a lakosság nem kívánja elhagyni a települést. Szerintük a tervezett kitelepítés az aknaszlatinai magyar közösség szétverését jelentené. A KMKSZ választmánya ezek után úgy döntött, levélben fordul Ukrajna elnökéhez, valamint a határon átnyúló és a határ menti együttműködés kérdéseiben illetékes ukrán–magyar kormányközi vegyes bizottsághoz, amelyben kéri, hogy ne telepítsék ki az aknaszlatinaiakat, hanem keressenek megoldást az elhelyezésükre a településen, illetve a közeli Alsóapsa vagy Tiszafejéregyháza területén. Ezenkívül a választmány szorgalmazza, hogy fogadjanak el programot Aknaszlatina szociális fejlesztésére, s biztosítsák annak megfelelő finanszírozását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.