Ma rendezik az utolsó bikaviadalt

Vasárnap rendezik az utolsó bikaviadalt a katalán fővárosban, Barcelonában. 20 ezer embert várnak a városi stadionba. Katalónia az első spanyol tartomány, ahol betiltották a bikaviadalok rendezését, az állatvédők nyomására. A sportszövetség az alkotmánybíróságtól vár jogorvoslatot.

MNO
2011. 09. 25. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvérzett egy spanyol nemzeti sport. Katalónia az első tartomány, ahol betiltják a bikaviadalt. Már a római időkben rendeztek ilyen versenyt és a mai szabályok 1724 óta változatlanok.

Mára egy aréna maradt. A La Monumentalban hetente kétszer 20 ezren gyűlnek össze szurkolni. Minden 10. spanyolnak a bikaviadal a focinál is fontosabb. Másik 10 százalék ugyanakkor állatkínzásnak tartja a sportot. 180 ezer tiltakozó aláírását gyűjtötték össze, ezzel kényszerítették ki a szavazást a katalán törvényhozásban.

A rajongók azzal érvelnek: a bikákat eleve a viadalokra nevelik, az tehát ugyanolyan haszonállat, mint a vágóhídi szarvasmarha.

A tilalom 2012. január 1-jén lép életbe, de az idei kiírásban a vasárnapi az utolsó verseny. A katalán szövetség most az alkotmánybíróságtól vár jogorvoslatot, hogy a jövő évi szezon mégis elinduljon.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.