Magabiztos lehet a kabinet, de egyre több a baljós árny

Kedvező helyzetből várhatják az októberi tartományi választásokat a kormányzó konzervatívok Kanadában, annak ellenére, hogy a gazdaság mínuszba fordult a második negyedévben. A Stephen Harper miniszterelnök által vezetett párt őrzi a májusi előre hozott választáson megszerzett támogatottságát, és az is a kezükre játszik, hogy az ellenzék egyelőre a belső gondjaival van elfoglalva.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803362" target="_blank"><strong>• A liberálisok képtelenek magukhoz térni a súlyos vereség után</strong></a>

Kovács András
2011. 09. 26. 23:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az Új Demokrata Párt (NDP) az új vezető változásával van elfoglalva, addig a kormányzó Konzervatív Párt továbbra is tíz százalékkal vezet a legfőbb riválisa előtt – derült ki az Angus Reid legfrissebb felméréséből, amelyet a Toronto Star és a Le Presse hozott nyilvánosságra. Mint ismert, Jack Layton, az NDP korábbi elnöke, aki a második legerősebb párttá tette az alakulatot, augusztusban hunyt el, ami mindenképpen komoly kihívás elé állítja a mostani hivatalos ellenzéki pártot. A felmérés 1668 felnőtt kanadai állampolgár véleményén alapul, amely reprezentatív módszerrel készült.

A kormányzó konzervatívok támogatottsága augusztushoz hasonlóan 39 százalék, amivel vélhetően most is képesek lennének az abszolút többséget megszerezni, mint az a májusi előre hozott választáson történt. A második helyen az NDP áll 29 százalékkal, ami az előző hónaphoz képest kétszázalékos veszteség. A Liberális Párt 21 százalékon áll, ami kétpontos javulás augusztushoz képest, a Quebeci Blokk (BC) öt-, míg a Zöld Párt négyszázaléknyi támogatót tudhat maga mögött – derül ki a felméréséből.

Az idősek inkább konzervatívok

A konzervatívok továbbra is Alberta (61 százalék), Manitoba és Sakatchewan (56 százalék) tartományokban rendelkeznek a legnagyobb támogatottsággal, míg Brit Kolumbiában és Ontarióban több mint negyvenszázalékos a népszerűségük. Az NDP Quebecben 40 százalékos támogatottsággal a legnépszerűbb, míg a második helyért a BC és a liberálisok küzdenek. Mind a férfiak (43 százalék), mind a nők (36 százalék) körében a kormánypárt a legnépszerűbb. A 18-34 évesek körében az NDP-t tartják a legszimpatikusabbnak, míg a 35 év fölöttieknél a konzervatívok vezetnek.

Fontos azt is megnézni, hogy a májusi választások óta az adott pártok szavazói mennyire maradtak hűségesek a korábbi döntésükhöz. A tory szavazóknak a 89 százaléka most is hasonlóan ikszelne, a zöldek esetében ez az arány 84, az NDP-nél 81, a BC-nél 75, míg a liberálisoknál 70 százalék.

Nem jött jókor a visszaesés

A mostani felmérésben természetesen megkérdezték a választókat arról is, hogy ki lenne a megfelelő pártvezető Jack Layton helyére. A kanadaiak 24 százaléka Thomas Mulcairt, míg 18 százalék Ray Romanow, Brian Topp és Gary Doer elnökségét támogatja. Az NDP szavazói körében Thomas Mulcair 35, míg Brian Topp 21 százalékon áll.

A közvélemény-kutatás összességében azt mutatja, hogy a májusi voksolás óta nem változott jelentősen a pártok közötti erőviszony, ami annak fényében fontos, hogy októberben hét tartományban is parlamenti választásokra kerül sor. Ezek közül az Ontarióban tartandó voksolás számít a legérdekesebbnek, mivel a liberálisok és a konzervatívok fej-fej mellett állnak, ráadásul ez az ország legnépesebb tartománya.

A tartományi választások előtt mindenképpen rontja a kormánypárt esélyét, hogy a kanadai hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest. Éves összevetésben 0,4 százalék volt a zsugorodás, ami az első éves szintű visszaesés 2009 második negyedéve óta. Ez az adat elég komoly fejfájást okozhat Harpernek, mivel a kampányban egyértelműen a gazdaság gyorsítását ígérte. A kabinet egyelőre könnyű helyzetben van, mivel a visszaesést még a külső feltételek romlásával magyarázhatja, és hivatkozhatnak arra is, hogy 2009 júliusa óta 600 ezer új munkahelyet hoztak létre.

(canada.com, angusreid.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.