Magasabb átvételi árra számíthatnak

A 3300 hektárnyi Balatonboglári borvidéken az átvételi árak eddig 15-30 százalékkal jobban alakultak a tavalyinál, a terület 40 százalékán végeztek már a szürettel, a szőlők minősége nagyon jó, mennyisége átlagosnak mondható, a cukorfoka jó, a sav foka viszont esetenként elmarad a kívánatostól.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809254" target="_blank"><strong>• Jó cukorfokkal szüretelnek</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809233" target="_blank"><strong>• Jó minőségű villányi borokra lehet számítani</strong></a>

MNO
2011. 09. 12. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről Mászáros Lászlóné, a Balatonboglári borvidék (előző nevén Dél-balatoni borvidék) hegyközségi tanácsának titkára tájékoztatott hétfőn. Beszámolója szerint a borvidéken a szüret idén legalább két héttel előbb kezdődött, összeértek a fajták, ami gondot okoz a szüretelő és szállítási kapacitások ütemezésében.

A boglári borvidéken kezdődött idén is először a szüret az országban, mert itt termesztik jelentős területeken a legkorábban érő Csabagyöngyét és Irsai Olivért. Ezeknek az illatos szőlőfajtáknak a szüretelésével már végeztek. Általános tapasztalat, hogy az idén nagyon jó minőségű a szőlő, az ültetvényeken nincs semmiféle egészségügyi probléma. Az alapvetően fehérszőlőtermő borvidék közel 35 százalékán, a legjobb fekvésű területeken jó minőségű vörös szőlőt is termesztenek, amelynek szüretelése két hét múlva kezdődik, de már látható, hogy a minősége a fehér szőlőkéhez hasonló.

A tavalyi „megdöbbentően” alacsony hozamú szőlőtőkék az idén több termést hoztak, de az eredmény mindenképpen elmarad a három-négy évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor még nem szűkítette be az új jövedéki törvény a fajtánként egy hektárról leszüretelhető szőlő mennyiségét – mondta a titkár. Három éve 35 ezer, tavaly 20,5 ezer, idén a becslések szerint 28,5 ezer tonna szőlő terem a borvidéken. A becslések pontosságáról egyelőre annyi tudható, hogy egy-egy hektárról átlagosan 120 mázsa szőlőt reméltek, amivel szemben az eddig leszüretelt területeken csak 108 mázsa termett.

Az átvételi árak a tavalyi rossz termés után kialakuló keresleti piacon eddig 15-30 százalékkal emelkedtek, pillanatnyilag kilogrammonként 54-100 forint körül alakulnak fajtáktól függően. A borvidék területének harmada, ezer hektárnyi ültetvény tulajdonosa kötött korábban, 2012-ig érvényes szerződést a Balatonboglári Borgazdasági Zrt. tulajdonosának érdekeltségébe tartozó Törley Kft.-vel. A Törley a fehér szőlőkért a tavalyinál magasabb árat fizet, míg a vörös fajtáknál a tavalyi árszinten maradva a piaci átvételi árnál kevesebbet kíván adni. Ez 15-30 forinttal kevesebb átvételi árat jelent a térségben meghatározó másik nagy felvásárló, a Varga pincészethez, valamint a cseh és szlovák érdeklődőkhöz képest. (Az utóbbi években a cseh és szlovák kereskedők vásárolják fel a boglári borvidéken termelt szőlők mintegy ötödét.) Az ártárgyalások jelenleg is zajlanak, egyebek közt arra hivatkozva, hogy az előzetesen becsültnél 10-15 százalékkal kevesebb lesz a szőlő. Az igazsághoz tartozik, hogy a Törley az elmúlt két évben a vele szerződőknek többet fizetett a piaci árnál. A szőlőtermelők szerint ezt kívánja idén behozni, de aránytalanul többet elvéve, mint amennyit adott.

A 3300 hektáros borvidék területe az elmúlt években érdemben nem változott, de egy ideje tart az ültetvények elöregedése. Az évente kívánatos 300-400 hektárnyi új szőlő telepítésének legfeljebb a fele teljesül, leginkább a 2013-től átalakuló támogatási rendszer okozta bizonytalanság miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.