Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Magyar nyelvi központot alapítottak a fővárosban

Magyar nyelvi központot avattak fel pénteken Kijevben az Állami Egyetemen.

MNO
2011. 09. 30. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a kijevi Állami Egyetem több éve tartó együttműködésének eredményeképp létrejött Magyar Nyelvi és Kulturális Központ Kárpátalján kívül az egyetlen intézmény Ukrajnában, ahol magyar filológiai képzésben részesülhetnek a diákok. Az egyetemek vezetői az intézetalapításról szóló megállapodást szeptember 15-én írták alá. Huszonegy nyugat- és közép-ukrajnai diákot vettek fel az első tanévre, akik két tancsoportban, az egyetem német tanszékén belül kialakított, korszerűen felszerelt tanteremben és nyelvi laboratóriumban sajátíthatják el a magyar nyelvet, ismerkednek meg a magyar kulturális hagyományokkal, értékekkel – mondta el az MTI-nek Irina Szerjakova, a kijevi egyetem oktatási és nemzetközi ügyekkel foglalkozó rektorhelyettese.

„A nyelvi központ létesítésén évek óta fáradoztunk, a magyar nyelvtanár, a kárpátaljai Berta Eleonóra az Eötvös Loránd Tudományegyetemen készült fel az orosz és ukrán anyanyelvű hallgatók oktatására. Sok segítséget kaptunk a Kijevi Magyarok Egyesületétől és a magyar nagykövetségtől, az alapvető pénzügyi támogatást pedig a Kárpátaljáról elszármazott Pákh Imre, egyetemünk felügyelőbizottságának tagja nyújtotta” – emelte ki a rektorhelyettes. Hozzátette, hogy a magyar nyelvi központ nemcsak az oktatást, hanem az ukrán–magyar kapcsolatok fejlesztését is kitűzte céljául. A tanteremben magyar könyvtár áll a hallgatók rendelkezésére, ugyanott kulturális és közösségi rendezvényeknek is otthont adnak majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.