Magyar színésznőt ünnepel Szlovákia

Tóbiás Szidi szlovákiai magyar színésznő kapta a legjobb női alakításért járó elismerést a fennállása huszadik évfordulóját ünneplő Színházi Nyitra fesztivál hétvégi díjátadóján.

MNO
2011. 09. 26. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kritikusok a pozsonyi Astorka Korzo A gazda vére című előadásában az Asszony megformálásáért jutalmazták Tóbiás Szidit – írta az Új Szó című pozsonyi magyar napilap hétfői számában. A díj átvételekor a népszerű szlovákiai magyar színésznő azt mondta, a szerepet nem is kellett játszania, annyira jól és élethűen volt megírva, hogy elég volt átadnia magát a szövegnek. Partnere, Miroslav Noga a Gazda alakításáért a legjobb férfi színésznek járó Deszkát kapta. Deszka-különdíjjal jutalmazták a Színházi Nyitra fesztivál igazgatónőjét, Darina Károvát a seregszemle 20. évfordulója alkalmából. Az elmúlt évad legjobb előadásának járó díjat a Szlovák Nemzeti Színház Coriolanusa kapta meg.

A magyarországi Polgár Péter két díjat is hazavihetett: ő tervezte az évad legjobb díszletét és legjobb kosztümjeit a Nyitrai Andrej Bagar Színházban bemutatott Konyhában, amelyet Balázs Zoltán rendezett. A legjobb színpadi zenét Peter Groll komponálta a Szlovák Nemzeti Színház Balettjének 4MEN/Made in Slovakia című előadásához, az évad felfedezése pedig Tomás Misura volt, aki a Besztercebányai Bábszínház egyik előadásában Gregor Samsát alakította. A Deszka-díjakat idén adták át 16. alkalommal, a fesztivál igazgatónőjének különdíja a jubileumi seregszemle mottójához, a (Ne) áruld el a titkodat szlogenhez igazodott, mert a szervezők végig titokban tartották.

Darina Kárová elmondta: a rendezvény évről évre hatalmas munkát, de örömöt és inspirációt is jelent számára. A következő húsz évad megszervezésére azonban már nem vállalkozik, lassan szeretné átadni a stafétabotot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.