Magyarország–Moldova: ki van számolva a csoport második helye

Svédország legyőzésével egyszer már borult a papírforma, s talán akkora meglepetés már nem is lenne Moldova esti elnáspángolása, mint a múlt pénteki budapesti siker, vigyáznunk kell, hiszen tétmeccsen még nem nyertünk Kisinyovban. Amellett, hogy latolgatjuk a válogatott esti esélyeit, kezünkbe kaptunk egy számológépet, és számba vettük azokat a reális (!) lehetőségeket, amelyek esetén elcsíphetjük az Eb-selejtezőcsoport második helyét.

2011. 09. 06. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, hogy túl vagyunk Svédország papírformán kívüli legyőzésén, ölünkbe hullott egy számológép, amin a hazánk válogatottjának továbbjutási esélyeit is kalkulálgathatjuk. Mert ahogy a péntek esti mérkőzésen is borult a papírforma – mint ismert: 16 év után győzött le a világ futballtérképén is jegyzett nemzetet Magyarország igazi tétmeccsen –, számolhatunk azzal, hogy néhány további, lehetséges eseményt is számba veszünk. Nos, az alaphelyzet: a 2012-es labdarúgó-Eb-re való kijutásért folytatott harcban az E-csoportban Hollandia (21 pont) meglépett Svédországgal és Magyarországgal (15-15) szemben, igen ám, de nem csupán a csoportelső jut ki a kontinenstornára, hanem a kilenc csoportmásodik közül a legjobb egyeneságon, a további nyolc közül pedig négy, pótselejtező útján. Ne feledjük, a selejtezősorozat végéig mi már csak kettőször lépünk pályára (Moldovában, aztán itthon Finnország ellen), nagy északi ellenlábasunk viszont háromszor (finn és San Marinó-i túra, valamint holland vendégek várnak rájuk).

Elő tehát a számológéppel! Még a svéd meccs előtt mondta Egervári Sándor kapitány, hogy a második helyért mindhárom mérkőzésünket nyerni kell, és aztán még némi szerencse is szükségeltetik. A papíron legnehezebb mérkőzésen már begyűjtöttük a 3 egységet, és ha ez történik este Kisinyovban, valamint október 11-én Finnország ellen is, a svédek akkor is legfeljebb 5 pontot szerezhetnek a már említett 3 kilencven perc során (például így: győzelem San Marino ellen, döntetlen Helsinkiben és otthon a hollandok ellen), ami azért nem teljesen irreális, tudván, Finnország parádés játékkal ütötte ki Moldovát. Ha csak négy pont sikerül a mieinknek, Svédországnak a San Marinó-i meccsen kívüli találkozóikon ki kell kapniuk, hogy csoportmásodikok lehessünk. Szóval mostantól Finnországnak és Hollandiának nagyon kell drukkolnunk Svédország ellen… (Magyar–svéd pontegyenlőség esetén mi húzzuk a rövidebbet, hisz az egymás elleni eredmény rangsorol, e tekintetben 3-2 a gólarány a svédek javára.)

Nem teljesen egyértelmű viszont az, hogy mi megszerezzük a magunk hat pontját. Először is fókuszáljunk az esti találkozóra. Moldovát – noha 2008 tavaszán 37. helyen is állt a világranglistán – 88. helyen jegyzi az augusztusi FIFA-rangsor, erejét tekintve tehát nyugodtan hasonlíthatjuk ahhoz az Albániáéhoz (57.), amely országot a két évvel ezelőtti vb-selejtezők során – még a Koeman-érában – oda-vissza 1-0-ra vertünk. Van egyébként közvetlenebb kapcsolódás Moldova és Magyarország futballtörténelmében; hat eddigi, egymás elleni találkozónkból hármat nyertünk, kettő eldöntetlen maradt, egyszer pedig kikaptunk. A hat meccsből fele ment tétre, 2007-ben itthon 2-0-ra nyertünk, majd idegenben 3-0-ra kikaptunk (!), ebben a sorozatban pedig a hazai meccsen 2-1-re intéztük el őket. A pillanatnyi formát tekintve van okunk reménykedni abban, hogy ezúttal nem leszünk eltángálva Kisinyovban, ugyanis Moldova immár tét nélkül játssza meccseit az Eb-selejtezőkön, s ez meg is látszott helsinki teljesítményükön, amikor 0-4-es állásnál sikerült csak bepréselniük egyetlen gólt…

A magyar válogatottal kapcsolatos hír, hogy visszatér az eltiltott Juhász Roland, Vanczák Vilmos kettős – előbbi biztosan ott lesz a pályán a svédek ellen megsérült Lipták Zoltán helyén –, a győri Fehér Zoltántól és a szombathelyi Halmosi Pétertől viszont a keretszűkítés miatt kötelmek miatt októberig elköszönt a kapitány. Az persze jó kérdés, hogy Vanczák ott lesz-e a kezdőben is, mivel Varga József igen megbízhatóan szerepelt a svédek ellen új posztján, de ha Pintér Ádám vagy Elek Ákos helyét átveszi a kopasz debreceni fiatal, akkor Varga mögött Vanczák is a kezdőkörtől hallgathatja a himnuszt – magyar idő szerint – este 19.40-kor, a horvát Ivan Bebek sípjele előtt. Kicsi esélye a svédek ellen debütáló Stieber Zoltánnak is van a kezdőbe kerülésre abban az esetben, ha Egervári Sándor úgy ítéli meg, Hajnal Tamás helyén jobb lenne Koman, akinek a helyére átmenne Rudolf Gergely, s így a Mainz ifja beférne a sérült Dzsudzsák Balázs helyére.

Várható kezdőcsapat:
Király – Varga/Vanczák, Juhász, Korcsmár, Laczkó – Elek/Varga, Pintér/Varga – Koman, Hajnal, Rudolf – Szabics.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.