Magyarországnak érdeke Ukrajna megerősödése

Magyarországnak ma is fontos, hogy északkeleti határánál egy erős, szuverén és életképes Ukrajna létezzen; ez az álláspont nem változott húsz éve, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele óta – hangsúlyozta csütörtökön Németh Zsolt, aki ukrán külügyi vezetőkkel folytatott megbeszélést Kijevben.

MNO
2011. 09. 22. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára fontosnak tartotta a két ország közötti külügyi konzultációt, s hangsúlyozta: idén, egészen pontosan december 3-án ünnepli Kijev és Budapest a diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulóját. Ukrajna nemzetközi partnerei közül Magyarország nyitotta meg elsőként külképviseletét Kijevben, két nappal a szomszédos ország függetlenségének kikiáltása után.

Az államtitkár Pavlo Klimkinnel, az európai uniós kapcsolatokért, továbbá Viktor Majkóval, a kétoldalú kapcsolatokért felelős ukrán külügyminiszter-helyettessel folytatott eszmecserét, amelynek során arról biztosította tárgyalópartnereit, hogy számíthatnak Magyarország támogatására az uniós társulási megállapodással, továbbá a 27-ekkel kötendő szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban. Mint hozzátette, ez utóbbi megkötésére még az ősz folyamán sor kerülhet.

Németh Zsolt elmondta: az európai kapcsolatok szempontjából különösen fontos a keleti partnerség kiemelt területének számító határ menti együttműködés. Ennek keretében elsősorban a határátkelők fejlesztésére, a két ország közötti fizikai összeköttetés szabályozottabbá, emberibbé és színvonalasabbá tételére helyezik a hangsúlyt.

A külügyi államtitkár a kétoldalú együttműködés szempontjából az EU–ukrán vízummentességi megállapodás megkötésének a fontosságát is kiemelte, hozzátéve, hogy a magyar kormány szívesen megosztja szakmai tapasztalatait az ukrán féllel.

A megbeszélésen hangsúlyt kapott a kárpátaljai magyarság helyzete is. Az államtitkár kifejtette: tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy az a fajta hangulatkeltés, ami az elmúlt időszakban tapasztalható Nyugat-Ukrajnában és Kárpátalján – különös tekintettel a szélsőséges Szvoboda (Szabadság Párt) tevékenységére –, nem érdeke a két országnak, különösen nem a kárpátaljai magyar kisebbségnek. A tárgyaláson felmerült a magyar állampolgárság, illetve a választójog kérdése is, amellyel kapcsolatban Németh Zsolt a párbeszéd fontosságát és egymás jogrendszerének kölcsönös tiszteletét hangsúlyozta, kiemelve egyben a két ország közötti barátság szem előtt tartását.

A kijevi találkozón a külügyi államtitkár felvetette a magyar nyelvű érettségizés és felvételizés lehetőségét, valamint egy magyar választási körzet létrehozását is. Utóbbival kapcsolatban az államtitkár emlékeztetett: 2006-ig fennállt ilyen körzet, majd megszűnt, amikor az ukránok átálltak a pártlistás választásra. Mint mondta, Ukrajna most visszatér az egyéni körzetes rendszerre, s így lehetőség nyílik egy magyar többségű körzet létrejöttére. Németh Zsolt úgy nyilatkozott, hogy vendéglátói mindkét kérdésben nyitottnak bizonyultak a párbeszédre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.