Magyarországon turnézik az erdélyi táncegyüttes

Magyarországi turnéra indul a sepsiszentgyörgyi Háromszék Erdélyi Állami Táncegyüttes és a Heveder Zenekar; Erdélyország az én hazám címmel szeptember 11. és 16. között táncszínházi előadást mutatnak be hat magyarországi városban.

MNO
2011. 09. 09. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A néptáncegyüttest Győr, Eger, Szolnok, Miskolc, Dunaújváros és Budapest közönsége láthatja a vasárnap induló turné állomásain – közölték a szervezők az MTI-vel. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Erdélyi Állami Táncegyüttes az erdélyi népzene- és néptánckultúra megőrzésén túl a felbecsülhetetlen művészeti értékeket igyekszik szerte a világon bemutatni a nagyközönségnek – olvasható a közleményében.

Az Erdélyország az én hazám című táncszínházi előadás azonban nemcsak Erdély táncaival és zenéivel ismerteti meg a közönséget, hanem a produkció képzeletben körbeutazza Erdélyt; a tánc eszközeivel idézi fel a természeti, a történelmi és a kulturális kincseket.

Mint a szervezők írják, a Kárpátok vidéke, Csíkország, Felcsík, a gyimesi hegyek fenyvesei, a Hargita, Felső-Marosmente, Marossárpatak, a Kis- és Nagy-Küküllő, a Mezőség, Kalotaszeg, Cifravidék és Méra tájegységek mind-mind megjelennek a színpadon: zenében, táncban és népviseletben is.

A Háromszék Erdélyi Állami Táncegyüttes előadása jeles művészek közreműködésével jött létre: Horányi László rendezte, Ivácson László koreografálta Novák Ferenc kétszeres Kossuth-díjas művész segítségével.

„Előadásunk egyfajta szellemi, művészi időutazás, lélekvándorlás, szembeszegülés az elmúlás birodalmával. Vándorlásunkon segítségül hívjuk a zene, a tánc, a szó, a nevetés, a könny, a vetített kép erejét, hogy a nézőkkel együtt, közösen teremtsük meg azt a harmóniát, amely az emberiség megmaradásához szükséges” – fogalmazták meg a magyarországi turné célját a sepsiszentgyörgyi művészek.

A magyarországi turné első állomásaként szeptember 11-én, vasárnap este Győrben, a Széchenyi tér nagyszínpadán lép fel a néptáncegyüttes. Egerben 12-én, a Gárdonyi Géza Színházban, Szolnokon 13-án az Aba Novák Kulturális Központban, Miskolcon 14-én a Művészetek Házában, Dunaújvárosban 15-én a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza színpadán, 16-án pedig Budapesten, a MOM Művelődési Központban láthatják a nézők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.