Már 81 tűzoltóság számára kezdék el utalni a túlórapénzeket

Eddig összesen 81 hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak kezdték kiutalni a munkatársaik után visszamenőlegesen járó túlmunkadíjat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805424" target="_blank"><strong>• Már több mint 1,3 milliárd forintot utaltak át a tűzoltóságoknak</strong></a>

MNO
2011. 09. 06. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény emlékeztet: a kormány előirányzati átcsoportosítással fedezetet biztosított a hivatásos tűzoltóságokon dolgozók túlmunkájának kifizetésére. Az erről szóló kormányhatározatban rögzített forrás augusztus 1-jén megérkezett az OKF számlájára.

Szeptember 5-ig egy kivételével valamennyi – összesen 94 – hivatásos önkormányzati tűzoltóság megküldte az OKF számára a túlmunkadíjak kifizetéséről szóló támogatási szerződését, valamint annak mellékleteit. A megküldött támogatási szerződések közül 81-et már elfogadtak és aláírtak, azok nyomán megkezdődtek az utalások is.

A közlemény szerint rövidesen további tíz szerződés aláírása várható. Három szerződést a benyújtónak javítania, illetve kiegészítenie kell, ezeket ezt követően lehet elfogadni. A főigazgatóság valamennyi érintett tűzoltósággal felvette a kapcsolatot, jelenleg a hibák javítása zajlik, ezt követően a módosított tanúsítványok visszaküldhetőek.

Az elmúlt egy hétben a kiskunhalasi, a kiskőrösi, a kiskunfélegyházi, a kalocsai, a kecskeméti, az ózdi, a szentesi, a székesfehérvári, a soproni, a győri, a hevesi, a gyöngyösi, a szolnoki, a kunszentmártoni, a jászberényi, a nagykátai, a monori, a nyírbátori, a mátészalkai, a nyíregyházi, a szekszárdi, a badacsonytomaji és a keszthelyi tűzoltóság számára utalták át a pénzt.

Eddig 81 tűzoltóság összesen közel 4,5 milliárd forint támogatásban részesült. A pénz kézhezvételét követően a tűzoltóságok haladéktalanul megkezdik az állomány érintett tagjainak kifizetését. Ezután elszámolnak az OKF felé, amelynek végső határideje október 20. – olvasható a közleményben.

A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben hozott határozata szerint a tűzoltók jogosan követelik a Magyarország uniós tagságával megváltozott, a korábbi 54 óra és a későbbi 48 óra szolgálati idő közötti különbözetre járó túlóradíjat, amelyet a késlekedő jogharmonizáció miatt 2004 májusa és 2007. december vége között nem fizettek ki nekik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.