Már a mézre is jobban odafigyelnek az unióban

Génkezelt szervezetből összetevőket tartalmazó élelmiszernek minősül az a méz, amely génmódosított növények virágporát is tartalmazza – mondta ki kedden az Európai Unió bírósága.

MNO
2011. 09. 06. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emiatt ezekre a méztermékekre is alkalmazni kell a GMO-növényekkel kapcsolatos uniós szabályozást, beleértve az engedélyeztetési rendszert – tette hozzá a Luxembourgban kihirdetett ítélet. A testület azt is megállapította ugyanakkor, hogy a virágpor maga nem minősül génkezelt szervezetnek, mert nem képes genetikai anyagának átadására.

Az ügy német méhészek beadványa nyomán került az uniós bíróságra. A termelők azért fordultak az uniós igazságszolgáltatáshoz, mert mézükben és étrend-kiegészítőként forgalmazott virágporukban a közeli földeken termesztett, génkezelt kukoricaféleség (MON 810) génjeit mutatták ki. Úgy vélték, a méhészeti termékek emiatt alkalmatlanná váltak a forgalomba hozatalra, illetve a fogyasztásra.

Az uniós bíróság kimondta, hogy a szóban forgó virágpor jelenléte miatt az érintett termékeket előzetes engedélyezés nélkül nem lehet forgalomba hozni. Az engedélykötelezettség ráadásul nem függ attól, hogy a virágpor szándékosan vagy véletlenül került-e a mézbe, és attól sem, hogy a géntechnológiával módosított anyag milyen arányban van jelen a termékben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.