Már csak egy éve maradt arra, hogy ezen változtasson

Az amerikaiak relatív többsége még mindig jobbnak látja Barack Obama elnökségét, mint George W. Bushét, de több dolog arra figyelmeztet, hogy nagyon nehéz kampány előtt áll az ország vezetője. A független szavazók között egyáltalán nem pozitív a mostani elnök megítélése, de ami mindenképpen segíthet Obamán, hogy a gazdaság rossz helyzete miatt sokan még az előző vezetést hibáztatják.

Kovács András
2011. 09. 26. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak 43 százaléka szerint Barack Obama mostani elnök mindenképpen jobb munkát végez, mint George W. Bush, aki 2001–2009 között vezette az országot – derül ki a Gallup legfrissebb felméréséből. A kutatásból az is kiderül, hogy 34 százalék szerint Bush volt a jobb, míg 22 százalék szerint nincs különbség a két politikus teljesítménye között. Obamának a megítélése lényegesen rosszabb Bill Clintonnal szemben, aki 1993–2001 között volt az USA elnöke. A választók 50 százaléka szerint Clinton lényegesen jobb volt, mint a mostani demokrata elnök, míg csupán 12 százalék látja jobbnak Obamát.

Azért érdemes ilyen összehasonlításokat nézni, mivel ennek alapján is látható, hogy egy adott elnöknek milyen esélyei vannak az újraválasztásra. Obama a gazdasági világválság kellős közepén vette át a Fehér Házat, amellyel mostanáig sem sikerült megküzdenie, így mindenképpen fontos figyelembe venni, hogy a választók hogyan látják az elődje teljesítményét az övével párhuzamba állítva. Érdekes adat, hogy azok körében, akik hasonlóan ítélik meg a mostani és a volt elnököt, 62 százalék elégedetlen Obamával, míg csak 27 százalék tartja jó elnöknek.

Ez még rosszul jöhet

A Gallup szerint természetesen semmi meglepő nincs abban, hogy a demokrata szavazók jobbnak értékelik Obama teljesítményét, mint elődjét, és fordított arányban igaz ez a republikánusokra is. Ami a jövő évi választások előtt döntőnek számít, az a függetlenek véleménye. Körükben 38 százalék szerint Bush jobb volt, mint Obama, míg 33 százalék a mostani elnököt preferálja, 29 százalék hasonlóan értékeli mindkét politikus teljesítményét. Ennek alapján elmondható, hogy a körükben bár nem jelentősen, de negatívan értékelik Obamát, ami még komoly gondokat okozhat a kampány során az elnöknek.

Clinton esetében a demokrata szavazók 51 százaléka hasonlónak látja teljesítményét a mostani elnökhöz, míg a független szavazók csupán 10 százaléka tartja jobbnak Obamát. A republikánus táboron belül is egyértelmű a vélemény, hogy Obama sokkal rosszabb produkciót nyújt, mint Clinton. A függetlenek vélhetően azért tartják Clintont sikeresebbnek, mivel a gazdaság akkoriban lényegesen jobban teljesített, ezért a volt elnök magánéleti „kisiklásait” kevésbé tartják fontosnak.

57 százalék nem elégedett

Összességében elmondható, hogy ezen adatok alapján nem lehet egyértelmű kijelentéseket tenni Obama újraválasztása kapcsán, ráadásul az elnök mostani 40 körüli elégedettségi mutatója sem sokkal rosszabb, mint esetleges republikánus kihívóinak. Egyelőre úgy tűnik, hogy a gazdaság rossz helyzete miatt a választók egy jelentős része még a Bush-adminisztrációt hibáztatja, de mindenképpen figyelmeztető jelnek kell tekintenie Obamának azt, hogy a megkérdezettek 57 százaléka nem tartja őt jobbnak az elődjénél.

(gallup.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.