Masaryk-szobrot avattak Szolyván

Szobrot állítottak Tomás Garrigue Masaryknak, az egykori Csehszlovákia első államfőjének Szolyván, annak az iskolának az udvarán, amelyet egykor ő építtetett.

MNO
2011. 09. 26. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Munkácshoz közeli kisváros képviselő-testülete idén márciusban döntött úgy, hogy az 1932-ben személyesen Masaryk kezdeményezésére építtetett iskola épületének homlokzatára eredeti formájában visszahelyezik a Masaryk Iskolája feliratot, és más módon is megörökítik az egykori csehszlovák államfő emlékét.

A feliratot és Masaryk mellszobrát Szolyva alapításának 775. évfordulója alkalmából avatta fel Ivan Baloga, a kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés) elnöke – adta hírül hétfőn az Ua-reporter.com ungvári hírportál.

Az egykor hárommillió koronából épített iskola eredetileg nyolc osztállyal nyílt meg, ebből négyben mintegy 110 gyermek cseh, a további négy osztályban több mint 200 diák ruszin nyelven tanult. Kárpátalján rendszerint nosztalgiával emlékeznek a két világháború közötti időszakra, amikor a terület közel két évtizeden át Csehszlovákiához tartozott. Ennek jeleként 2002-ben Ungváron, a csehszlovák időkben épült városrészben szobrot állítottak Masaryknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.