Másodpercenként 3000 euróval nő az adósságuk

Mínuszban nyitott a milánói tőzsde, miután a Standard & Poor's leminősítette Olaszországot. Silvio Berlusconi szerint médiakampány folyik az ország ellen.

MNO
2011. 09. 20. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországban gyenge a gazdasági növekedés esélye és labilis a kormánytöbbség – ezzel az indokkal minősítette le az országot a Standard & Poor's, és a milánói tőzsde máris mínuszban kezdte a hetet. A miniszterelnök, Silvio Berlusconi közleményben hangsúlyozta, hogy az olasz gazdaságról – politikai előítélettől hajtva – a média kelti a negatív képet, a valóság más, a római kormány megszorítócsomagja 2013-ra csökkenti az államadósságot.

Az adósság időközben újabb rekordot döntött, a GDP 123 százalékára ugrott. Kiszámolták, hogy az olasz államadósság másodpercenként közel 3 ezer euróval emelkedik, az összes olasz évi fizetése sem lenne elegendő a felszámolására. A kormány újabb államkötvényeket bocsátott piacra, de csak olasz felvásárlók jelentkeztek.

Teljes a stagnálás, hitelünket vesztettük – hangoztatja a nagyiparosokat vezető Emma Marcegaglia, aki politikai váltást sürget. Berlusconi azonnali távozását követeli az ellenzék is, miközben a sajtóban nem a gazdaság állapotáról szólnak a vezető hírek, hanem a kormányfő körül dagadó nőbotrányról. Berlusconi azonban kijelentette, 2013-ig marad, és országos tüntetést szervez a szerinte őt üldöző ügyészek ellen.

(kossuth-radio.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.