Matolcsy jövő szerdán elmondja, kinek emelkedik a bére

A nemzetgazdasági miniszter szeptember 28-án, azaz jövő hét szerdán jelenti be a béremelésekkel és kompenzációval kapcsolatos javaslatait – árulta el Szijjártó Péter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. A kormányszóvivő szerint a kompenzáció az emberek számára egyszerű, az államnál pedig nem eredményez többletbürokráciát.

MNO
2011. 09. 21. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A versenyképesség egyik legfontosabb szempontja az, hogy egyszerű-e vagy bonyolult és kijátszható-e az adórendszer. Az arányos, 16-os, egykulcsos adórendszer egy végtelenül egyszerű és alacsony kulccsal dolgozó adórendszer” – mondta Szijjártó Péter a Duna TV Közbeszéd című műsorában. Ugyanakkor „azt is vállalta a kormány, hogy senki nem járhat rosszabbul az új adórendszerrel. Az alacsonyabb keresetűekért is felelősséget kell vállalnunk. Épp ezért már az idei évben is volt kompenzáció, és jövőre sem fog senki kevesebbet keresni” – magyarázta a szóvivő a kedden az NGM által közzétett, „az egykulcsos szja megteremtésének lépései”-ről szóló tájékoztatót.

Matolcsy György szeptember 28-án, azaz jövő hét szerdán terjeszti majd elő javaslatait – árulta el Szijjártó Péter. „Az emberek szempontjából ez egy egyszerű adórendszer. Az, hogy az állam meg tudja oldani azt, hogy egyébként kompenzál is, ahhoz semmiféle pluszbürokráciára nincs szükség” – véli Szijjártó. „Egy komplex, de logikus és egyszerű megoldást fog alkalmazni a nemzetgazdasági miniszter” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a kompenzációra a pénteken bejelentett adóemelések miatt van-e szükség, tehát miért ilyen vargabetűvel rendezi a kormány ezt a kompenzációt, Szijjártó Péter azt mondta „jövedelmi típusú adóemelésről szó sem lehet”. „Az arányos adórendszer vívmányát meg fogjuk őrizni.” A minimálbér-emelés része a munkavállalók felé való kompenzációnak – magyarázta még, amellyel szemben viszont a vállalkozásokat valamilyen szinten ugyancsak kompenzálni kívánja az állam.

(Duna TV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.