Még évtizedekre vannak a világhatalmi státusztól

Kínai biztonságpolitikai szakértők között is jelentős viták dúlnak az Egyesült Államok világban betöltött dominanciájának esetleges csökkenéséről, vagy éppen stagnálásáról – olvasható a Központi Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének legfrissebb elemzésében. A cikkből kiderül, hogy várhatóan a világ multipolárissá való átalakulása lényegesen hosszabb folyamat lesz, mint azt sokan gondolnák.

Kovács András
2011. 09. 18. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális pénzügyi válság és Kína relatív megerősödése újból felélesztette az ország biztonságpolitikai elemzőinek a vitáját az USA nagyhatalmi és domináns szerepének a fenntarthatóságáról – olvasható Bonnie S. Glaser tanulmányában. Kínai elemzők egyetértenek abban, hogy a pénzügyi válság meggyengítette az Egyesült Államokat, ami korlátozza őket abban, hogy egyoldalúan érjék el regionális és globális érdekeiket – tette hozzá. Arról is megegyezik a véleményük, hogy más országoknak az ereje – köztük Kínának – emelkedőben van, míg az USA relatíve hanyatló szakaszt él át.

Súlyos csapások érték az Egyesült Államokat

Az egyik legáltalánosabb vélemény a pénzügyi krízist követően a nagyhatalmak közötti erőeltolódásról egy kínai magazinban jelent meg. A cikk szerint az Egyesült Államok szuperhatalmi státusza még érvényben van, azonban a nagyhatalmi szereplők között sokkal egyenletesebben oszlik el az erő. Az átfogó képességeket illetően az USA és a többi szereplő között folyamatosan csökken a különbség – olvasható az elemzésben. Igaz, a szakértők között különbség van abban, hogy a jövőben mikor fog létrejönni a multipoláris nemzetközi rendszer.

Az egyik nézet szerint az amerikai hatalom gyors zuhanása várható Brazília, India, Kína és Oroszország javára – olvasható Glaser elemzésében. Ezen álláspont támogatói szerint a pénzügyi válság megrendítette az USA gazdasági dominanciáját, és így az ország hatalmának gyengülése elvezethet egy igazságosabb nemzetközi rendszerhez. Az Egyesült Államokat már a mostani pénzügyi válság előtt súlyos csapás érte a szeptember 11-i terrortámadással, így 2009 elején Lee Hongmei már arról írt, hogy a gazdasági krízissel véget ért az USA vezette unipoláris rendszer. Azzal is érvelt, hogy a gazdasági válságot a kapitalizmus belső ellentmondásai okozták, és ennek eredményeképpen a nemzetközi rendszer multipolárissá fog válni a felemelkedő országok révén.

Washingtonnak kellenek a jó kapcsolatok?

Lee Gong kínai nemzetközi politikai szakértő arra is rámutatott, hogy az évszázad elejéhez képest az Egyesült Államok világgazdaságban betöltött 32 százalékos aránya 24-re esett vissza 2009-re. Azt jósolta, hogy a súlyos amerikai recesszió hosszú ideig fog tartani, és emiatt az ország részesedése a világgazdaságban tovább fog csökkenni. „A válság súlyosan aláásta Amerika gazdasági képességeit, amely mindenképpen kihatással lesz az ország nemzetközi szerepvállalásaira is.” Ráadásul egyes szakértői csoportok szerint az Egyesült Államok megnövekedett globális kihívásai miatt „egyensúly szükséges” a kínai–amerikai kapcsolatokban. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy Washingtonnak inkább van szüksége a jó kapcsolatokra Pekinggel, mint annak – szerepel az elemzésben.

Senki nem képes átfogó kihívást intézni

Más elemzők visszautasítják azt a nézetet, hogy az amerikai hatalom hanyatlása visszafordíthatatlan, a különbség Kína és az Egyesült Államok között hatalmas, és még hosszú ideig az is fog maradni. Wang Jisi, az egyik olyan szakértő, aki szkeptikus abban a tekintetben, hogy a közeljövőben létrejön a multipoláris világrendszer, 2008-ban így fogalmazott: valójában nem lehet azt mondani, hogy az Egyesült Államok ne lenne képes talpra állni a visszaesésből. Az iraki invázió mindenképpen rombolta az USA külföldi megítélését, de Wang szerint nincsen fundamentális változás a globális hatalmi egyensúlyban. A szakértő úgy fogalmazott, hogy a mai napig egyetlen ország sem volt képes egy átfogó kihívást intézni az Egyesült Államokkal szemben, így napjaink nemzetközi hatalmi struktúrája a belátható jövőben megmarad.

Képes volt az érdekeit érvényesíteni

2010-ben Wang hasonló véleményt fogalmazott meg és példaként hozta föl, hogy a hidegháború elején is attól tartott az USA, hogy a Szovjetunió képes lesz őt megelőzni, azonban a gazdaság és a tudomány területén való előretörésnek köszönhetően az Egyesült Államok győzött. A 9/11-ről szóló vitákban Zhao Lei biztonságpolitikai szakértő arról értekezett, hogy az amerikai válasz egyértelműen megmutatta annak hatalmi befolyását. „Egyrészről bebizonyosodott, hogy az Egyesült Államok már nem tekinthető a legbiztonságosabb országnak, de más szemszögből nézve az USA képes volt a leghatékonyabb módon érvényesíteni az érdekeit, amely háború a világ legfontosabb témájává vált a nemzetközi ügyekben.”

Messze még a lehagyás

Az elemzés szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az USA saját hatalmas erejére támaszkodva globális szereplővé vált. Juan Peng Amerika-szakértő úgy véli, hogy az USA és a kínai hatalom közötti különbség szűkül, és ez a folyamat megfordíthatatlan. Arra figyelmeztetett, hogy ez a jelenség egyáltalán nem rövid időre szól, mivel az USA-nak fél évszázadba tellett, hogy gazdaságilag és katonailag a legjelentősebb szereplővé váljon. „Ha Kína képes lesz azt az ütemet tartani, mint amit az elmúlt 30 évben produkált, akkor is évtizedekre lesz szüksége ahhoz, hogy megelőzze Amerikát, de még ennél is hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztés és a katonai erő terén is lehagyja riválisát.”

Más kínai elemzők is felhívják arra a figyelmet, hogy egyáltalán nem szabad lebecsülni az amerikaiak megújulóképességét. „Nem szabad eltúlozni a változás mértékét, amely Kína és az USA között megfigyelhető, és hideg fejjel kell kezelni a két fél közötti kapcsolatokat.”

(csis.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.