Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Még jobban elrettentik a dohányosokat

Bemutatták Kanadában azokat a hatalmas és a dohányzás hatásait kíméletlen realitással ábrázoló képeket, amelyeket a gyártóknak a jövő év közepétől kell kötelezően szerepeltetniük a cigarettásdobozokon és a szivarkák csomagolásán.

MNO
2011. 09. 28. 11:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dohánygyártóknak és a beszállítóknak 2012. március 21-ig kell áttérniük az új csomagolásra, a dobozok mindkét oldalának 75 százalékát kell beborítaniuk a figyelemfelkeltő képekkel. Jelenleg csupán a csomagolások felét fedik el a hasonló képek és feliratok. Június 19. után pedig már nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba olyan szívnivalók, amelyeken nem az új ábrák valamelyike szerepel.

A 16 darab új címkén egyebek között egy kórházi ágyon fekvő, tüdőrák miatt haldokló nő képe látható, egy férfié, akinek lyuk van a torkán a dohányzás következtében kialakult gégerák miatti műtéttől, valamint egy beteg, rákos nyelvről készített közeli felvétel.

„Nagyobbá, figyelemfelkeltőbbé és még érthetőbbé akartuk tenni a képeket. Az ábrák meglehetősen durvák és ijesztőek is, de ez a dohányzás kegyetlen valósága” – hangoztatta Leona Aglukkaq egészségügyi miniszter az új címkéket bemutató rendezvényen. „Az elmúlt években az emberek egyszerűen hozzászoktak a régi képekhez, ezért ismét szeretnénk megragadni a figyelmüket” – tette hozzá.

A dohányzó felnőtt kanadaiak aránya rekordszintű 17 százalékra esett vissza 2010-ben az első elrettentő ábrájú cigarettásdobozok megjelentését megelőző millenniumi évben mért 24 százalékról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.