Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Meg kell gátolni a svájci frank erősödését

A svájci központi bank (SNB) elnöke azt mondta, a bank minden megtesz annak érdekében, hogy megvédje a frankot az euróval szembeni erősödéstől. Így kívánja csökkenteni annak kockázatát, hogy recesszióba süllyedjen a svájci gazdaság.

MNO
2011. 09. 29. 19:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Philipp Hildebrand csütörtökön egy genfi fórumon úgy vélte, hogy miközben a globális gazdaság nehéz helyzetben van az euróövezeti adósságválság miatt, a bank végrehajtott intervenciói segítenek majd a svájci gazdaságnak.

Két hete az SNB monetáris tanácsa a svájci gazdaságot fenyegető kockázatok kordában tartása érdekében az alapkamat gyakorlatilag zéró szinten tartása mellett döntött, és megerősítette elkötelezettségét az 1,20 svájci frankos euróárfolyam védelme mellett. Az SNB akkori közleménye szerint „az intézkedésekkel a jegybank a svájci frank túlzottan magas árfolyama miatt a svájci gazdaságot fenyegető veszélyek elhárítása és a deflációs kockázat mérséklése érdekében lép fel.”

A jegybank augusztus 3-án vágta vissza az egyébként is alacsony kamatlábát gyakorlatilag nullára, hogy megvédje a gazdaságot a rekordmagas svájcifrank-árfolyam negatív hatásaitól. Az 1,20 svájcifrankos euróárfolyam-küszöb minden eszközzel való védelmét pedig szeptember 6-án jelentette be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.