Még sose volt ennyi százéves

Rekordot ért el a 100 plusz generáció tagjainak száma Japánban.

MNO
2011. 09. 13. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói egészségügyi minisztérium keddi közlése szerint 47 700 ember él az országban, akik százévesek vagy annál idősebbek, 87 százalékuk nő. Japánban százezer lakosra 37 száz év feletti jut. A Guinness Rekordok Könyve által nyilvántartott legidősebb férfi szintén japán, a 114 éves Jirouemon Kimura.

Az egészségügyi minisztérium képviselője elmondta, idén különösen gondosan készítették el a statisztikát. Az elmúlt évben ugyanis kiderült, hogy a 100 év feletti emberek számát hibásan sokkal magasabbra tették a valóságosnál. Sokan ugyanis nem jelentették be idős hozzátartozójuk halálát, hogy továbbra is felvehessék nyugdíját.

Ugyanakkor az is lehetséges, hogy az aktuális összeállításban olyan idős emberek is szerepelnek, akik nem élték túl a márciusi földrengést és cunamit – vallotta be az egészségügyi miniszter. Japánnak a társadalom kiöregedésével kell felvennie a harcot. A 28 milliós lakosságnak csaknem egynegyede 65 éves vagy idősebb. Ezzel a világ egyik „legkorosabb” nemzetének számít. Az országra jellemző születési ráta ugyanakkor szintén a legalacsonyabban közé tartozik világszinten.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.