Megafonnal, magyarul mondták el Szlovákiában

A hivatalos szlovák nyelvű információ után megafonnal magyarul és angolul is bejelentették kedden a párkányi vasútállomáson a vonatok érkezését a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái.

MNO
2011. 09. 06. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményről videó is készült, hogy népszerűsítse a kettős nyelvhasználatot – írja a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. Az akció szervezői felhívják a figyelmet arra, hogy Párkány városa 73 százalékban magyar ajkú, s évente több ezer külföldi turista keresi fel – ennek ellenére a Szlovák Vasutak nem veszi a fáradságot arra, hogy az államnyelven kívül más nyelven is kommunikáljon klienseivel. „A vasútállomáson civilek évtizedek óta először köszöntötték magyarul és angolul is az utasokat. Egy toleráns, európai társadalomban ez nem a civilek, hanem az állam dolga lenne!” – üzenték a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport először augusztus elején adott magáról hírt, amikor tagjai egyebek közt Párkányban, Zselízen, Rimaszombatban és Tornalján ragasztottak ki matricákat olyan közfeliratokra, helységnévtáblákra, ahol szerintük hiányzott a magyar felirat. „Hol marad a magyar felirat? Az egynyelvűség tiszteletlenség! Ez egy többnyelvű ország!” – állt a matricákon.

„Olyan felvidéki aktivisták vagyunk, akik nehezményezik, hogy a magyar nyelv mindinkább háttérbe szorul Dél-Szlovákiában, pedig anyanyelvünk vizuális és verbális használatára törvény adta jogunk van. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a dél-szlovákiai vállalkozók egy része nem tiszteli meg magyar ajkú ügyfeleit azzal, hogy anyanyelvükön is megszólítja őket – ezen az európaiatlan és diszkriminatív gondolkodásmódon szeretnénk változtatni” – olvasható a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport Facebook-oldalán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.