Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megrohanták a befektetők a pénzügyminisztériumot

Sikeres a görög kötvénycsereprogram, a magánbefektetői részvétel elérte a megcélzott 90 százalékos arányt, és akár meg is haladhatja azt – írta szerdán egy görög lap.

MNO
2011. 09. 28. 10:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Naftemporiki című lap szerint az intézményi befektetők az utóbbi napokban valósággal megrohanták a görög pénzügyminisztériumot, hogy jelezzék részvételi szándékukat. A befektetőket a görög államcsőd és az államkötvényeken elszenvedett tetemes veszteség kilátása mozgósította.

A kötvénycsereprogram a második görög mentőakció része, megindítását a júliusi uniós csúcson határozták el. A terv az, hogy a magánbefektetők a 2020-ig lejáró görög kötvényeiket önkéntes alapon alacsonyabb kamatozású, 30 éves lejáratú állampapírra cserélik. Ezzel 37 milliárd eurós részt vállalnak a 109 milliárd eurós mentőcsomagból, ugyanakkor 21 százalékos veszteséget könyvelnek el, cserébe viszont garanciát kapnak az euróövezeti tagállamoktól arra, hogy biztonságban lesz a befektetésük.

Az utóbbi napokban egyre szélesebb körben terjedt az a vélemény, hogy közeleg a görög államcsőd és akár 50 százalékos veszteség is keletkezhet a görög állampapírokon. A részvételi arány alakulásáról eddig nem közöltek hivatalos adatokat. Szakértők korábban 75 százalékosra becsülték az arányt, hétfőn megjelent görög sajtóhírek szerint azonban már 80 százaléknál tartanak. A Naftemporiki szerdán egy pénzügyminisztériumi tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy a részvételi arány akár a tervezett 90 százalékot is meghaladhatja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.