Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium

Mégsem kerül a tőzsdére a szerencsejáték-társaság

A kedvezőtlen piaci helyzet miatt egyelőre mégsem viszi tőzsdére a spanyol kormány a szerencsejáték-szervező állami cég 30 százalékát. A szerdán késő este váratlanul lefújt ügylet a legnagyobb szabású spanyolországi tőzsdei kibocsátás lett volna és 7 milliárd euró körüli bevételt hozhatott volna a súlyosan eladósodott államnak.

MNO
2011. 09. 29. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A madridi kormány még a november 20-ra kitűzött választásokat megelőzően akarta lebonyolítani az ügyletet, de a pénzügyi piacokon eluralkodott bizonytalanság keresztülhúzta a számításokat. Mint azt Elena Salgado pénzügyminiszter be is jelentette, a kibocsátás előkészítésében közreműködő befektetési bankok arra figyelmeztettek, hogy az általános részvénypiaci lejtmenet miatt a részvénycsomag könyv szerinti értékénél kevesebb bevétel folyhat be.

A Loterías y Apuestas del Estado (LAE) vezetősége eredetileg 6,5-7,5 milliárd euró közötti bevételre számított. Ennek alapján a vállalat teljes értéke 25 milliárd euró lehet, ami azt jelenti, hogy a LAE a második legnagyobb cég az ágazatban a kaszinókat üzemeltető amerikai Las Vegas Sands után.

A spanyol cég leginkább az El Gordo (A kövér) elnevezésű karácsonyi lottóról ismert, amelyet 1812-ben vezettek be. A szelvényeket júliusban kezdik árusítani, a sorsolást pedig december 22-én tartják. Tavaly 1950 nyertes között 3,2 milliárd eurót – 926 milliárd forintot – osztottak szét. A legnagyobb nyertes azonban így is az állam: az El Gordo bevételéből 70 százalék jár a szerencsés játékosoknak, a fennmaradó rész pedig az államháztartást gazdagítja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.