Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megtalálták a Sissi-szobrot

Előkerült az elveszettnek és ellopottnak hitt, eredeti kolozsvári Sissi-szobor – írja a Szabadság című kolozsvári napilap internetes oldalán.

MNO
2011. 09. 30. 14:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák császárnő és magyar királyné bronz mellszobrára véletlenül bukkant rá Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közép-erdélyi régiójának elnöke a város Bánffy-palotájában található Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. Az EMNT helyi szervezete régóta tervezi Erzsébet királyné szobrának visszaállítását annak eredeti helyére, a kolozsvári Fellegvárhoz vezető sétányon.

A 19–20. század fordulóján a Sissi-kultusz jegyében négy azonos, Stróbl Alajos szobrászművész által alkotott mellszobrot állítottak fel Budapesten, Miskolcon, Eperjesen és Kolozsváron. A négy szoborból a miskolci maradt a helyén, a többi eltűnt az évtizedek folyamán. A kolozsvári szoborállítás érdekében Gergely Balázs szeptember első felében Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész társaságában Miskolcra utazott, hogy mintát vegyenek az ott található Sissi-szoborról, amelynek alapján az alkotás mását elkészítenék.

Gergely Balázs elmondása szerint az eredeti műalkotás előkerülése nem változtat a tervükön, az új kolozsvári szobrot mindenképpen kiöntetik és egyelőre elhelyezik a Donát úti Makovecz-templom udvarán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.