Megtartanák a tulajdonrészt

A Volkswagen nem kíván megválni csaknem 20 százalékos tulajdonrészétől a japán Suzukiban. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809189" target="_blank"><strong>• Komoly gazdasági következményekkel járhat a szakítás</strong></a>

MNO
2011. 09. 13. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha a Suzuki menni akar, azt én tudomásul veszem” – jelentette ki Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója a csütörtökön nyíló frankfurti IAA autószalon alkalmából tartott tájékoztatóján. A japán vállalat követelését azonban, hogy bontsák fel a 2009-ben létrejött kölcsönös részvénytulajdonlást, a Volkswagen vezére határozottan elutasította. „Egyike vagyunk a Suzuki legnagyobb részvényeseinek. Miért kellene ezen változtatnunk?” – tette fel a kérdést.

Az együttműködési megállapodás kereteit a japán vállalat megsértette ugyan a Volkswagen vezérigazgatója szerint, de ebben még nem lát okot a részvény-kereszttulajdonlás felszámolására. Amennyiben azonban a Suzuki meg kíván válni 1,5 százalékos Volkswagen-részesedésétől, „azzal a Volkswagennek nincs mit tennie” – fogalmazott.

A Suzuki tulajdonrész-megtartása melletti döntést nem befolyásolja az indiai piaci helyzet sem, ahol különösen erős piaci szerepet élvez a japán vállalat olcsó kisautóinak és a Maruti Suzuki közös vállalatának köszönhetően. „A Suzuki volt az egyik lehetőség – mutatott rá a vezérigazgató, utalva a speciális indiai piaci helyzetre –, de magunk is elboldogulunk.”

Martin Winterkorn Indiában megvalósíthatónak tartja az Up kisautó egy helyi igények szerint kialakított változatának bevezetését. „El tudom képzelni az Up egy indiai verzióját” – mondta. Németországban az év vége előtt mutatják be a kisautót 10 ezer euró alatti áron.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.