Mehet a börtönbe a miniszter

Korrupció vádjával hétéves szabadságvesztésre ítélte egy egyiptomi bíróság szerdán Anász al-Fikkit, az ország egykori befolyásos igazságügyi miniszterét.

MNO
2011. 09. 28. 18:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fikki elítélése a legújabb a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök februárban megbuktatott rendszerének volt magas rangú tisztségviselőire kiszabott büntetések sorában. Az egykori tájékoztatási miniszter Mubarak és nagy hatalmú fia, Gamal bizalmasa volt. Oszama es-Sejket, az egyiptomi állami televízió volt elnökét ötéves szabadságvesztésre ítélték ugyanabban az ügyben, amelyben Fikkit.

Egyiptomban mintegy kéttucatnyi per folyik az előző rendszer vezetői ellen korrupció, a hatalommal való visszaélés, pénzmosás és a rendszerellenes tüntetők lelövésére adott parancs miatt. Ez utóbbi vád Hoszni Mubarak volt elnök ellen is felmerült. Többeket, köztük a volt belügy- és idegenforgalmi minisztert, valamint Ahmed Ezz acélmágnást – a korábbi kormánypárt oszlopos tagját – már el is ítélték, főként korrupció miatt. A többiek ellen még folyik az eljárás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.