Merkel ismét nem kért Törökországból

Ismételten elutasította Törökország tervezett európai uniós csatlakozását a német kancellár. Angela Merkel kedden találkozott a Berlinbe látogató Abdullah Gül török államfővel, és megismételte azt a korábbi álláspontját, amely szerint a teljes jogú tagság helyett Németország egyfajta stratégiai partnerséget ajánl Ankarának. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811001" target="_blank"><strong>• Bíznak a török csatlakozásban</strong></a>

MNO
2011. 09. 20. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értesülések szerint a német kancellár hangoztatta: Törökország rendkívül fontos partner, és az Európai Uniónak meg kell találnia a megfelelő módot, illetve eszközöket, hogy minél szorosabb kapcsolatokat építsen Ankarával.
A török államfő ugyanakkor megerősítette, hogy országa változatlanul teljes jogú uniós tagságra törekszik, és a felkínált megkülönböztetett partneri viszonyt elutasítja.

Gül már előző nap a német kollégájával, Christian Wulf államfővel tartott találkozón kijelentette, hogy a teljes jogú csatlakozást országa stratégiai célkitűzésnek tekinti, és attól nem hagyja magát eltéríteni. Egyidejűleg hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Törökország esélyt kapjon a megfeneklett csatlakozási tárgyalások lezárására. Újságírók előtt pedig közvetve azt a nézetet fogalmazta meg, hogy a „gyenge” Európai Unió csakis nyerne az „erős” Törökország tagságával.

A török államfő látogatását előző este bombariadó zavarta meg a berlini Humboldt egyetemen, ahol Gül előadást készült tartani. A hatóságok előbb lefújták a rendezvényt, értesülések szerint azonban az elnök azzal fenyegetőzött: ha a tervezett előadást nem tarthatja meg, azonnal megszakítja látogatását. Ezt követően a rendezvényre mégis sor kerülhetett, egy másik teremben.

Abdullah Gült kedden Németországban érte a délelőtti ankarai, halálos áldozatokat is követelő pokolgépes merénylet híre. Az államfő nyilatkozatában elítélte a terrort, és a betiltott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) vádolta a merénylet elkövetésével. Hétfő este Berlinben élő kurdok tüntettek a török kormány ellen, és követelték a PKK bebörtönzött vezetőjének, Abdullah Öcalannak a szabadon bocsátását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.