Merkel túlélőüzemmódban

A Der Spiegel részletesen beszámol róla, miként próbálja a berlini kormánypártok vezetése biztosítani a csütörtöki eurómentőcsomag-szavazáson a többséget. A Hamburger Abendblattnak adott interjú szerint az FDP a Kalózpárt sikeréből kíván tanulni.

2011. 09. 24. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel (Spiegel.de)

A baloldali-liberális német napilapban Philipp Wittrock Merkel hatalommegtartási hadművelete című cikkében tudósít a berlini kabinet túlélésért folytatott küzdelméről. A következő csütörtökön Angela Merkel megtudja, milyen nyugtalan idők előtt áll. Csütörtökön szavaz a Bundestag a következő euró-mentőcsomag (EFSF) kiterjesztéséről. Azt senki sem kétli, hogy a parlament hozzájárul, s az is biztosnak tűnik, hogy a Zöldek és az SPD támogatja a javaslatot. Az azonban kérdéses, hogy a koalíció képviselői miként voksolnak. Meglesz a koalíciós többség, esetleg az abszolút többség? A két héttel ezelőtti próbaszavazáson ezt nem sikerült elérni, 25 koalíciós képviselő szavazott nemmel, de csak 19 honatya voksolhat így. Most csak a koalícióban alkudoznak, számolnak és reszketnek. A szavazásig a frakciók vezetése megpróbálja meggyőzni az ingadozó képviselőket. Hogy hogyan, az egyelőre szakmai titok, hallik a CDU-frakcióból. Csak annyi, hogy a csoportdinamikai folyamatok minden eszközével élnek. A játszma mögött egyértelmű a várakozás, minél több kétkedő csatlakozik a többséghez, annál nagyobb lesz a nyomás a továbbra is nemmel szavazni kívánókon. Nem olyan egyszerű a kancellárral szembehelyezkedni, nyilatkozta egy CDU-képviselő, hiszen nem titokban fognak szavazni, hanem név szerint.

Hamburger Abendblatt (Abendblatt.de)

A hamburgi konzervatív napilapban Jochen Gaugele és Karsten Kammholz Dirk Niebel: Nekünk meg kell figyelünk a Kalózok politikai stílusát címmel készített interjút a liberális nemzetközi fejlesztési miniszterrel pártja hanyatlásának megállításáról. Kérdésre válaszolva Niebel elmondta, segítségre van szükségük az újrainduláshoz, hiszen az elmúlt két évben öt tartományi választást veszítettek el. A vezető FDP-politikus szerint az ismételt sikeressé válás érdekében vissza kell térniük a liberalizmus alapértékeihez, és azt világosabban kell képviselniük. Ezek közé tartozik a polgári szabadságjogok képviselete. Októberben a pártelnökség kihelyezett ülésén kívánják a további lépéseket megbeszélni. S ebben az esetben a Kalózpárt berlini sikerének okait is meg kell vizsgálni. Ugyan a kalózok követeléseinek jelentős részét nem tudja elfogadni, de egy dolog világosnak tűnik. A személy szabadsága állt a kalózok kampányának középpontjában, s ez a téma ma is aktuális. Ezenfelül érdemes vizsgálat tárgyává tenni a kalózok politikai stílusának okait, ezért egy bizonyos spontaneitás sokat segíthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.