„Mi magunk szeretnénk megoldani problémáinkat”

Az új alaptörvény fő célja a gazdaság újjáépítése és új munkahelyek teremtése – mondta Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke a The Wall Street Journal című amerikai újságnak és a Dow Jones üzleti hírügynökségnek adott pénteki interjúban.

MNO
2011. 09. 24. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kormány az elkövetkező 10 évben 1 millió új munkahelyet kíván teremteni” – mondta Schmitt Pál, aki kijelentette, hogy a közszférában dolgozók nagy része, így a tűzoltók és a rendőrök 20-25 év munkaviszony után nyugdíjazásukat kérhetik. „Közülük sokan különösebb indok nélkül mentek nyugdíjba” – érvelt az államfő. Schmitt Pál elmondta: a parlamentnek benyújtott jogszabályokkal a kormány 16 százalékos rátával adóztatná meg az ilyen nyugellátásokat. A kormánynak fizetnie kell nekik, de most fizetésként kapják ezt az összeget; ez az egyik módja a munkahelyteremtésnek és a gazdaság felélesztésének – tette hozzá.

„A kormány által vállalt lépések vélhetően népszerűtlenek lesznek, és nem teljesen világos még, hogy miként hajtják őket végre, de Schmitt szerint szükségesek” – olvasható a hírügynökségi tudósításban. „Az egész kérdéskör nem egyszerű, de mi magunk szeretnénk megoldani problémáinkat” – mondta az államfő. A köztársasági elnök közölte: a lakosság mintegy 70 százalékát foglalkoztató kisvállalati szektor is munkahelyteremtő támogatásban részesül. A szociális segélyen élőknek dolgozniuk kell majd, mielőtt állami segélyben részesülnek.

Az államfő leszögezte: az ország lelkesen támogatja az olyan multinacionális vállalatokat, amelyek munkahelyeket hoznak létre. A devizaalapú jelzáloghitelek egyösszegű, kedvezményes árfolyamon történő törlesztésével kapcsolatosan Schmitt Pál leszögezte, hogy az önkormányzatok számára nem lesz lehetőség devizahiteleik hasonló módon történő lezárására. „Nincs az önkormányzatok megsegítésére vonatkozó terv” – fogalmazott az államfő, aki hozzátette, hogy „elég probléma van a nemzeti szinteken”.

A köztársasági elnök szerint az ország célja, hogy növekedés és stabilitás legyen, még úgy is, hogy Európában egyre nő a volatilitás. „A forint árfolyama nincs rögzítve az euróhoz, de szoros a kapcsolat” – fogalmazott az államfő. Schmitt Pál elmondta, hogy Magyarország „szolidáris Görögországgal”. Magyarország az elkövetkező 8-10 évben még nem csatlakozik az euróövezethez, nem azért, mert nem tartja fontosnak, hanem azért, mert előbb meg kell erősítenie a gazdaságát – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.