Milliárdokat fizethetnek a robbanás felelősei

A BP kőolajipari nagyvállalat és alvállalkozói, a Transocean és a Halliburton is vétkes a Deepwater Horizon tengeri fúróplatformon tavaly áprilisban bekövetkezett robbanás miatt, amely 11 ember halálát és az Egyesült Államok legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta – állapította meg egy szerdán nyilvánosságra hozott amerikai szövetségi vizsgálat.

MNO
2011. 09. 15. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentés szerint a tragédiához a BP és alvállalkozóinak kulcsfontosságú kérdésekben meghozott helytelen döntései, rossz vezetés és nem megfelelő betonozás vezettek. Az amerikai óceánenergetikai iroda (BOEMRE) és a parti őrség által közösen elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a fúróplatform biztonságáért „végső soron” a BP volt felelős, a munkálatok és a munkások biztonságáért pedig a Transocean. A BP időt és pénzt próbált megtakarítani, a Transocean pedig úgy működött, hogy nem vett tudomást a kockázatokról. A baleset következtében négymillió hordónyi kőolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe. Három hónapba telt, amíg a tenger alatti olajkitörést sikerült elfojtani.

A szerdán közzétett jelentés következtetései alapvetően megegyeznek a korábbi, hasonló vizsgálatokéival (amelyeket egy, a Fehér Ház által felállított bizottság és maga a BP végeztetett el), de mivel ezúttal kormányzati szervek állnak mögötte, a továbbiakban valószínűleg fő referenciaként fogják alkalmazni az üggyel kapcsolatban elindított perekben és az amerikai politikában. A jelentésben említett vállalatok egymás ellen is pereskednek; a BP például negyvenmilliárd dollár kártérítést követel a Transoceantől.

A három cég egyúttal komoly erőkkel védekezik az ellenük indított, összességében több milliárd dolláros kártérítési perekben, amelyek várhatóan évekig elhúzódnak majd. A Deepwater Horizon balesetét megelőző legsúlyosabb amerikai környezeti katasztrófa, az Exxon Valdez tanker 1989-ben bekövetkezett hajótörése után a pereskedés két évtizeden át is eltartott. A jelentésre reagálva a katasztrófa miatt leginkább elmarasztalt BP úgy foglalt állást, hogy a Deepwater Horizon balesetét több ok és több szereplő okozta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.