Milliókat várnak a rendezvénysorozatra

Ötven ország több ezer, egyébként ritkán felkereshető látnivalója és különleges programja várja az érdeklődőket a kulturális örökséget hagyományosan népszerűsítő szeptemberi rendezvénysorozaton.

MNO
2011. 09. 09. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műemlékeknél ezúttal több mint húszmillió látogatót várnak – derül ki az Európai Bizottság Brüsszelben pénteken kiadott közleményéből. A tájékoztatás szerint az úgynevezett Európai örökség napokon látogatható lesz a világ legnagyobb hőlégballongyára, amely az angliai Bristolban található, és Victor Hugo mesterműve nyomán Belgiumban, az 1815-ös waterloo-i csata helyszínének közelében az érdeklődők megtekinthetik A nyomorultak szabadtéri előadását.

A német fővárosban a berlini fal megmaradt – és húsz ország száz művésze által festéssel és graffitivel dekorált – darabjait lehet megszemlélni idegenvezető kíséretében, Strasbourgban pedig Rotterdami Erasmusról szóló kiállítás nyílik.

Litvánia, Norvégia és Svájc a „rejtett kincseket” népszerűsítik, és arra buzdítják a látogatókat, hogy a falak mögött, föld alatt vagy magában a tájban rejtőző örökségek ritkán látott vagy eddig ismeretlen arcát fedezzék fel.

Franciaország, Ukrajna, Ciprus és Finnország a kulturális „útvonalakat” helyezik előtérbe annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a művészeti, tudományos és kereskedelmi élet kölcsönhatása révén létrejött örökségre. Odesszában például európai bormúzeumtérképet adnak ki.

Tizenhat országban fotóverseny is zajlik azzal a céllal, hogy környezete kulturális, történelmi és tudományos értékeinek újrafelfedezésére ösztönözze a nagyközönséget.

Az 1985-ben útjára indított Európai örökség napokat 1999 óta az Európai Unió és az Európa Tanács közös kezdeményezéseként rendezik meg. A programban az európai kulturális egyezményt aláíró ötven állam vesz részt az eddig ismeretlen kulturális kincsek népszerűsítésével vagy egyébként nem látogatható történelmi épületek megnyitásával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.