Milliós bírságot szabtak ki, üzleteket zártak be

Tizenkét üzletet zárt be két hétre és 23 millió forintos bírságot szabott ki Észak-Magyarországon a nyári idegenforgalmi szezon ellenőrzései során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága – a hatóság erről közleményben tájékoztatott hétfőn.

MNO
2011. 09. 12. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elsejétől nyolc hétig folytatták az ellenőrzéseket Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az adóhatósági revizorok a három megyében 123 helyszínen több mint hatszáz vizsgálatot folytattak le. Pozitív tapasztalatuk, hogy a foglalkoztatottak bejelentése tekintetében javult az adózói fegyelem, ugyanakkor a nyugtaellenőrzések negyedében az adózók semmilyen bizonylatot nem bocsátottak ki az értékesítésről.

Mint a hatóság közölte: a magas feltárási arány egyik oka az volt, hogy az ellenőrzések nem csak munkaidőben zajlottak. Hozzátették: ez a további feladatok tervezése során is meghatározó szempont lesz. A megyei operatív egységek intenzíven vizsgálták a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Az ellenőrzések fókuszában álltak az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyeken, strandok és és vízpartok környékén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek, a jelentősebb rendezvények, fesztiválok és vásárok, de vizsgálták a zenés-táncos szórakozóhelyeket is. Az ellenőrzések elsődleges célja a feketegazdaság visszaszorítása, az adóelkerülésből adódó jogosulatlan piaci előnyök letörése és ezzel a jogkövetők tisztességes versenyének biztosítása volt – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.