Minden a lakodalomról fog szólni

Abaúji lakodalmi szokások elevenednek meg szombaton a Bódva-völgyi Szádudvarnok (Zádielske Dvorníky) főterén.

MNO
2011. 09. 15. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népdalkörök, néptánccsoportok, népzenészek, utcaszínházi és gólyalábas mulattatók, tűznyelők szórakoztatják majd a közönséget. A kézműves vásáron ki-ki apró „nászajándékot” is vásárolhat, sőt készíthet is, múltidéző esküvői fotókból rendeznek kiállítást, és nem marad el a jellegzetes ételek és borok kóstolója sem.

A fesztivál résztvevői egy hatalmas lakodalmas menet résztvevői lehetnek, a jókedvről ismert népzenészek, néptáncegyüttesek, hagyományőrző népdalénekesek gondoskodnak. Fellép a Dűvő zenekar, a Megyer Néptáncegyüttes, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a mecenzéfi (Medzef) Schadirattam népművészeti csoport, a Péderi Vegyeskar, a Nagyidai Csemadok Hagyományőrző Csoport, a Buzitai Kelepelők Gyermektánccsoport, a dernői (Drnava) Kincskereső gyermek néptánccsoport, az Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes Hidasnémetiből, a Babinec Rozmarija Énekegyüttes és az udvarnoki éneklőcsoport is.

A jó hangulatról a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, a Nagyidai Kisállattenyésztők bemutatója is gondoskodik, sőt a fesztivál résztvevője lesz egy ezen a napon egybekelő ifjú pár is – olvasható a www.rozsnyovidek.sk oldal programajánlójában. A szádudvarnoki a második a dél-szlovákiai Bódva-völgyi és érchegységi vándorfesztiválok sorában. Az elsőt tavaly szeptemberben tartották meg a közeli Jászóújfaluban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.