Minden eszközzel védik a koalákat

Földalatti alagutak kiépítésével és szigorú sebességkorlátozással védenék meg a koalákat a közúti balesetektől az ausztrál törvényhozók.

MNO
2011. 09. 22. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Függetlenül attól, hogy nincsenek pontos adatok a vadon élő koalák számáról – a szakértői becslések szerint 43 ezer-300 ezer példány él belőlük szabadon –, az biztos, hogy populációjuk lassan hanyatlik és a közúti balesetek jelentik az állatok második vezető halálokát. Az ausztrál felsőház ezért arra ösztönzi a központi és az egyes államok kormányait, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a népszerű erszényesek megmentése érdekében.

„A bizottság rendkívüli módon örül annak, hogy a koalák egyelőre még nem kerültek be a fenyegetett fajok közé. Úgy gondolja, hogy egy ilyen jelentős ausztrál jelkép felkerülése a fenyegetett fajok listájára az egész nemzet számára szégyent jelentene” – mondta Doug Cameron, a felsőház elnöke. Az erdőirtások következtében eltűnő természetes élőhelyek hiánya jelenti a legnagyobb fenyegetést a koalák számára, amelyek szinte kizárólag eukaliptuszlevelekkel táplálkoznak. A vadon élő populáció mérete egy HIV-hez hasonló – immunhiányos állapotot és rákot okozó – vírus miatt is jelentősen visszaesett.

Az északkeleti Queensland állam hatóságai szerint több mint 4500 koalát gázoltak el az autók a 2009-et megelőző 12 évben. Ennek hatására a helyi vezetőség koalabarátra tervezte főútvonalait. Emellett az erszényesek által sűrűn lakott területeken áthaladó útvonalaknál speciális koalabiztos kerítések és az utak alatt futó alagutak is gondoskodnak az állatok biztonságáról. Az ausztrál szenátus most az ismert populációk körzetében hasonló kerítések, alagutak és hidak kiépítésére, illetve sebességkorlátozás bevezetésére ösztönzi az államokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.