Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Minden kiderül Moson vármegyéről

Az egykori Moson vármegye Magyarországon maradt térségéről hiánypótló útikönyv jelent meg a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatójának tollából.

MNO
2011. 09. 29. 6:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentkuti Károly, az útikalauz szerzője elmondta: fontosnak tartotta, hogy a hajdani vármegye kultúrtörténetéről, régészeti, néprajzi emlékeiről áttekintést adjon, mielőtt különféle kirándulási útvonalakat ajánl a Hanság északi peremét, a Mosoni-Duna mentét, a Nagy-Duna térségét és a régió központját, Mosonmagyaróvárt felkereső látogatóknak.

Mosonmagyaróvárt érdekes nézőpontból, a Mosoni-Dunán és a Lajtán hajózva, valamint belvárosi séták keretében mutatja be. A Hanság északi peremén fekvő települések történetét és látnivalóit Lébénytől Hegyeshalomig végigjárva ismerteti. A Mosoni-Duna mentén kirándulókat Rajkától Kimléig kalauzolja, a Nagy-Duna és vidéke iránt érdeklődők pedig sok mindent megtudhatnak a Rajka és Ásványráró közötti térség történetéről, műemléki és turisztikai értékeiről.

Német és szlovák nyelvű szöveg foglalja össze az egyes fejezetek lényeges információit, gondolva a szomszédos országokból érkezők eligazítására. A térség természeti értékei és épített öröksége iránti érdeklődés felkeltését szolgáló, kétszáznál több fotó képaláírása is három nyelvű. Az útikalauz a Mosonmagyaróvár Többcélú Kistérségi Társulás és a Mosonmagyaróvár Múzeum Alapítvány kiadásában jelent meg ezer példányban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.